Στις 180.000 ευρώ ανήλθε η αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο για τη μελέτη αξιοποίησης του Ελληνικού, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντας, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού, ο Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το σχέδιο Αθεμπίγιο ως «ιδιαίτερα χρήσιμο», χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα είναι αυτό που τελικά θα εφαρμοστεί από τους επενδυτές που θα αναλάβουν την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού.

Σύμφωνα με το Έθνος, κατά την περίοδο της απευθείας ανάθεσης του έργου (και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού) στον Ισπανό αρχιτέκτονα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Χοσέ Αθεμπίγιο, εξαιτίας της προσωπικής φιλίας με τον Γ. Παπανδρέου, θα αναλάβει αμισθί τη μελέτη.

Είχε συζητηθεί, επίσης, το ενδεχόμενο, όταν το έργο βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, η εταιρεία του Αθεμπίγιο να επενδύσει και να συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του Ελληνικού.

Οι διευκρινίσεις του ΥΠΕΚΑ

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισαν ότι πρόκειται για την αμοιβή που έλαβε το γραφείο με το οποίο συνεργάστηκε ο Ισπανός αρχιτέκτονας, ενώ επρόκειτο για Κοινή Υπουργική Απόφαση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η αμοιβή των 180.000 ευρώ κρίνεται λογική σε σχέση με το είδος, την έκταση και τον τύπο της έκθεσης που συνέταξε το γραφείο.

Κριτική από τα κόμματα

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από πολύμηνη σιωπή, ομολόγησε χθες ότι ο… ‘άμισθος σύμβουλος’ του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο πήρε μόνο για τις… συμβουλές στην αξιοποίηση του ‘Ελληνικού’ ποσό 180 χιλιάδων ευρώ. Αξιοποίηση, βέβαια, ούτε έγινε, ούτε δρομολογήθηκε.
»Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου συνιστούν άλλη μια ομολογία για τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις και τις ψευδολογίες που χρησιμοποιούσε για δύο ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι, από τις 4 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν ο κ. Αθεμπίγιο αμείβεται από την κυβέρνηση και ποια είναι η αμοιβή του. Χρειάστηκαν επτά μήνες για να πουν ένα μικρό κομμάτι της αλήθειας. Διότι, προφανώς, είναι πολλά εκείνα που εξακολουθούν ακόμη να κρύβουν».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη Βουλή την 17η Οκτωβρίου 2009 επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είχε εκφράσει τους προβληματισμούς του για τη δραστηριότητα του κ. Αθεμπίγιο επισημαίνοντας τα εξής: 

»Ποια είναι τα πρώτα σας βήματα στις δέκα πρώτες μέρες; Να τρέχετε με έναν Ισπανό αρχιτέκτονα για την αναμόρφωση -την περιβόητη διάπλαση- του Φαληρικού Δέλτα; Τώρα που δεν έχουμε λεφτά, τώρα που προσπαθούμε να κλείσουμε καμιά τρύπα, τώρα θα κάνουμε μια ανάπλαση ενός υποτιθέμενα ήδη αναπλασμένου χώρου; Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα; Αυτές είναι οι πρώτες εκατό ημέρες, σε ένα κομβικό σημείο, δεδομένου του τεραστίου προβλήματος που έχουμε;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ