Σκληρή στάση θα κρατήσει η Βρετανία για το Ιράν, καμία απόφαση ακόμα από την ΕΕ
Η απάντηση της Βρετανίας στην υποβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων από το Ιράν θα είναι σθεναρή και θα έρθει σε συνεργασία με τους συμμάχους της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, σε επίπεδο ΕΕ, η Γαλλία πιέζει για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην Ένωση αλλά για την ώρα δεν συμμερίζονται τη θέση της άλλες χώρες.
Η απάντηση της Βρετανίας στην υποβάθμιση των διμερών διπλωματικών σχέσεων από το Ιράν θα είναι σθεναρή και θα έρθει σε συνεργασία με τους συμμάχους της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Όπως εξήγησε ο Βρετανός υπουργός από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, η κίνηση του ιρανικού Κοινοβουλίου να ζητήσει υποβάθμιση των σχέσεων ήταν αντιπαραγωγική και «άλλο ένα δείγμα της συνεχιζόμενης απροθυμίας του Ιράν να συμμετάσχει σε διάλογο».
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, σε επίπεδο ΕΕ, η Γαλλία πιέζει για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην Ένωση αλλά για την ώρα δεν συμμερίζονται τη θέση της άλλες χώρες.
Οι όποιες αποφάσεις για το ζήτημα θα παραπεμφθούν για μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8/9ης Δεκεμβρίου, η οποία μάλλον θα καλύψει κατά κύριο ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη.
Την Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών όπου το Ιράν θα τεθεί ψηλά στην ατζέντα μετά και την δημοσίευση της έκθεσης της ΙΑΕΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που αφορά και την κατασκευή ατομικών βομβών παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές της Τεχεράνης..
Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει καταρχήν στην άσκηση κυρώσεων σε 180 πρόσωπα και σε άσκηση πίεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία πρόταση νόμου που προβλέπει υποβάθμιση των σχέσεων με τη Βρετανία και ουσιαστικά δείχνει την έξοδο στον πρεσβευτή της Βρετανίας. Η απόφαση ήρθε σε απάντηση για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Λονδίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Την ιρανική απόφαση καταδίκασε ακόμη η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Επιπλέον στην Τεχεράνη επρόκειτο να συναντηθούν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να συζητήσουν την αντίδρασή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΛΑΣ για Κοντογιώργη: Τον συγχαίρουμε για τα μαθηματικά του που θα ζήλευε κι ο Ζήκος
- Θεσσαλονίκη: Αθώος κρίθηκε ο 56χρονος που συνελήφθη για τη φωτιά στα Βασιλικά
- ΕΕ – Ουκρανία: Υπεγράφη συμφωνία σύμπραξης για την παραγωγή drones
- «Αυτοί έκαψαν τη Marfin»
- ΑΑΔΕ: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων σκευασμάτων διατροφής – Άνω των 200.000 ευρώ η φοροδιαφυγή
- Νέα Αριστερά: Ο αγώνας για μια Κύπρο ενωμένη είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά
- Η Euroleague και οι καλύτερες φάσεις του MVP, Σάσα Βεζένκοφ (vid)
- Ο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Πούτιν θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442