
Νεκροταφείο απολιθωμένων φαλαινών αποκαλύφθηκε στην έρημο Ατακάμα
Ερευνητές του Ινστιτούτου Smithsonian εργάζονται πυρετωδώς για την απομάκρυνση των δεκάδων σκελετών από προϊστορικά κήτη που βρέθηκαν τυχαία στην Ατακάμα της Χιλής. Παραμένει άγνωστο πώς βρέθηκαν οι φάλαινες στην έρημο, ήδη όμως υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Smithsonian εργάζονται πυρετωδώς για την απομάκρυνση των δεκάδων σκελετών από προϊστορικά κήτη που βρέθηκαν τυχαία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
Τα οστά περίπου 75 φαλαινών και άλλων θαλάσσιων θηλαστικών ήρθαν πέρυσι στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για την επέκταση του Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου. Ο εργολάβος του δρόμου έδωσε στους ερευνητές το περιθώριο να απομακρύνουν τα ευρήματα πριν οι εργασίες ξαναρχίσουν.
Οι σκελετοί, διάσπαρτοι σε μια έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, βρέθηκαν αρκετά χιλιόμετρα από τις ακτές του Ειρηνικού, κοντά στην πόλη του Καλντέρα. Οι παλαιοντολόγοι ακόμα ξύνουν τα κεφάλια τους για το πώς βρέθηκαν μαζεμένες οι φάλαινες στην έρημο.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα κήτη εξόκειλαν μαζικά πριν από 2 έως 7 εκατομμύρια χρόνια, όταν η ακτή βρισκόταν πιο βαθιά στην ενδοχώρα. Αργότερα το έδαφος ανυψώθηκε, μετατοπίζοντας την ακτή χιλιόμετρα μακριά.
Μια δεύτερη εξήγηση, την οποία θεωρούν και πιθανότερη οι ερευνητές, είναι ότι οι φάλαινες παγιδεύτηκαν σε μια ρηχή λιμνοθάλασσα λόγω κάποιας καταιγίδας ή μεγάλης κατολίσθησης.
Ελπίζοντας να λύσει το μυστήριο κάποια στιγμή στο μέλλον, το Smithsonian χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό για να χαρτογραφήσει την περιοχή σε τρεις διαστάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- «Τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή» – Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
- Η «Evita» του Τζέιμι Λόιντ με τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ ταξιδεύει στο Μπρόντγουεϊ
- Πρωτομαγιά: Η πρώτη κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από συνδικάτα και φορείς
- Αυστραλία: Επεισόδια έξω από νοσοκομείο που κρατείται 47χρονος για τη δολοφονία 5χρονης
- Τσουκαλάς για Πρωτομαγιά: Η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να γίνει εργαλείο αναδιανομής
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος χάντμπολ


