Ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ κατέθεσε προσφυγή στο ανώτατο βρετανικό δικαστήριο κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου καταζητείται για υπόθεση βιασμού και πιθανολογούμενες σεξουαλικές επιθέσεις.

Με απόφαση του στις 2 Νοεμβρίου, δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αυστραλού χάκερ να μην γίνει η έκδοση του στη Σουηδία.

Η ακρόαση κατά της τελευταίας προσφυγής θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και ενδεχομένως θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Άσανζ να κινηθεί δικαστικά στη Βρετανία για την πολύκροτη υπόθεση. Αν απορριφθεί, η έκδοση στη Σουηδία είναι αναπόφευκτη.

Οι συνήγοροι του πρόκειται να επικαλεστούν ζήτημα δημόσιου συμφέροντος για την υπόθεση του Άσανζ και παραπομπή της υπόθεσης σε ανώτατο δικαστήριο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Wikileks Κρίστιν Χράφνσον δεν έδωσε λεπτομέρειες γιατί έγινε η προσφυγή και δεν εξήγησε ποιοι είναι οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος, μιλώντας για προσωπικό ζήτημα του Άσανζ και όχι κάτι που αφορά το Wikileaks.

Από τις αρχές του 2011 ο Άσανζ είναι ελεύθερος με εγγύηση και ουσιαστικά σε κατ’οίκον περιορισμό. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και μιλά για συναινετικές πράξεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters