Οι αναβολές των υποθέσεων πρέπει να είναι δικαιολογημένες λέει ο Άρειος Πάγος
Οι εισαγγελείς πρέπει να αναφέρουν εάν οι αναβολές των υποθέσεων για τρίτη ή και παραπάνω από τρίτη φορά ήταν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σε εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας.
Οι εισαγγελείς πρέπει να αναφέρουν εάν οι αναβολές των υποθέσεων για τρίτη ή και παραπάνω από τρίτη φορά ήταν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σε εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας.
Στην εγκύκλιο, ο εισαγγελέας υπενθυμίζει ότι οι διευθύνοντες τις εισαγγελίες υποβάλλουν από τον Σεπτέμβριο του 1992 στην εισαγγελία του ΑΠ πίνακες για τις αναβολές που δίδονται από τα δικαστήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τέντες επισημαίνει ότι στους πίνακες αυτούς οι συνάδελφοί του πρέπει να αναφέρουν την άποψή τους για το αν η αναβολή των υποθέσεων για τρίτη φορά ή περισσότερο από τρίτη ήταν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη.
Σκοπός της εγκυκλίου αυτής είναι: ο έλεγχος των αδικαιολόγητων αναβολών και ο περιορισμός τους, ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών που χορηγούν αυτές και, τέλος, η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Τα στοιχεία αυτά (δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητης αναβολής) πρέπει να προκύπτουν από αναφορές που συντάσσουν οι εκάστοτε εισαγγελείς της έδρας των δικαστηρίων.
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η έλλειψη των αναφορών αυτών «στις μεγάλες και στις μεσαίες μεγέθους εισαγγελίες καθιστά ουσιαστικά δυσχερή έως αδύνατη την αποτύπωση της πραγματικότητας για τις αναβολές από τον προϊστάμενο εισαγγελέα που συντάσσει και υπογράφει τους σχετικούς πίνακες».
Παράλληλα, στις επίμαχες αναφορές πρέπει να καταχωρούνται και οι απόψεις του εισαγγελέα της έδρας για τις αναβολές λόγω προβλημάτων στην κλήτευση και για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι Στάρμερ και Στέρε φόρεσαν μπλούζες των εθνικών τους ομάδων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
- Η μυθική εμφάνιση του Μέσι και η αποθέωση από τους συμπαίκτες του (vids)
- «Δεν είναι πια μια επιχείρηση, είναι πόλεμος – Είναι πόλεμος πλήρους κλίμακας» λέει το Κρεμλίνο
- Η απίθανη αντίδραση του Λιονέλ Σκαλόνι στο 3-2 της Αργεντινής (vid)
- «Σε ποιον ανήκει ο μπακλαβάς;» – Στην UNESCO προσέφυγε η Τουρκία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442