Οι Βρυξέλλες δεν προετοιμάζουν σχέδιο στήριξης για την Ιταλία, ούτε με την «ήπια» μορφή ανοίγματος προληπτικής γραμμής πίστωσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης -την στιγμή που οι αγορές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τα ιταλικά ομόλογα. Η Ρώμη πρέπει «προς το παρόν να πείσει μόνη της τους επενδυτές πως τα υψηλά spread της είναι αδικαιολόγητα, γιατί όντως είναι αδικαιολόγητα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματούχοι στο Reuters.

Ενδεικτική της περαιτέρω πίεσης που θα έρθει από τις Βρυξέλλες θεωρείται η δήλωση Γιούνκερ πως η Ρώμη «δεν φτάνει μόνο να ανακοινώνει μέτρα, πρέπει και να τα εφαρμόζει». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι υπογραμμίζει πως στόχος είναι η διασφάλιση της ενότητας της Ευρωζώνης.

To προσωρινό ταμείο στήριξης για την Ευρωζώνη, το ΕFSF, θα είναι θεωρητικά σε θέση να κάνει χρήση των διευρυμένων δυνατοτήτων του μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όταν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης συμφωνήσουν στις σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Τότε, το EFSF θα μπορεί να ανοίγει προληπτικές γραμμές πίστωσης σε βαλλόμενα κράτη μέλη αλλά και να αγοράζει κρατικά ομόλογα -μέθοδο που έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για τα ιταλικά χρεόγραφα- χάρη σε σχήματα που θα πενταπλασιάζουν την ισχύ των υφιστάμενων αδέσμευτων κεφαλαίων του.

Ωστόσο, «δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε άμεσα, μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο από τα μετόπισθεν» ανέφερε η πηγή του Reuters, λέγοντας πως πρόκειται για «ζήτημα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ιταλία, την οποία η Ιταλία θα πρέπει να αποκαταστήσει η ίδια».

Τα μη δεσμευμένα διαθέσιμα του EFSF φτάνουν τα 250 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί η ενίσχυσή του μέσω των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Με τα παρόντα δεδομένα, το ταμείο δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το μέγεθος μίας πιθανής ιταλικής διάσωσης -την στιγμή που η Ρώμη θα πρέπει, μόνο στο επόμενο δωδεκάμηνο, να αποπληρώσει χρέος ύψους 326 δισ. ευρώ.

Τα «μετόπισθεν» στα οποία δείχνουν οι Βρυξέλλες θεωρούνται, για πολλούς, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων. Η Τράπεζα, σύμφωνα με αναλυτές, προχώρησε την Τετάρτη σε επιθετική εξαγορά 10ετών και 2ετών ιταλικών ομολόγων για να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στα επιτόκιά τους, καταφέρνοντας όμως μόνο να ρίξει το επιτόκιο του 10ετούς στο 7,25% από 7,46%, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Γιούνκερ: «Μην ανακοινώνετε μόνο, εφαρμόστε»

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε την Τετάρτη πως η Ιταλία δεν αρκεί μόνο να ανακοινώνει τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει και να τις εφαρμόσει.

«Η Ιταλία πρέπει να αποδείξει ότι έχουμε λόγο να την εμπιστευόμαστε. Η Ιταλία πρέπει όχι μόνο να ανακοινώνει τα μέτρα αλλά και να τα εφαρμόσει» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει από χθες το βράδυ και πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κυβέρνηση. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αρμόδια για όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναφερθεί στην επιστολή που ο κ. Μπερλουσκόνι απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν οριστικά το Σάββατο το απόγευμα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επίσημη παραίτηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει τα μέτρα αυτά την Παρασκευή και το Σάββατο το πακέτο θα περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ