Με ορίζοντα το Δεκέμβριο οι αποφάσεις στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ
Τον οδικό χάρτη των αλλαγών στο τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και των «περιορισμένων αλλαγών» στα κείμενα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Περαιτέρω αποφάσεις θα λάβουν οι ηγέτες τον Δεκέμβριο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία, εξήγησαν.
Τον οδικό χάρτη των αλλαγών στο τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης αλλά και των «περιορισμένων αλλαγών» στα κείμενα των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Όπως εξήγησαν η συζήτηση για αυτά τα σημαντικά ζητήματα παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία. Η σχετική πρόθεση καταγράφεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ανάμεσα στους ηγέτες υπάρχει συμφωνία για μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση και πειθαρχία, αλλά και για «περιορισμένες αλλαγές στα κείμενα των συνθηκών με στόχους να βελτιωθεί η λειτουργία της ευρωζώνης και να ενισχυθεί στα όριά της η δημοσιονομική πειθαρχία» εξήγησε ο κ. Βαν Ρομπάι που πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε νωρίτερα την Κυριακή υπήρξε σύμπνοια.
Επιπλέον, η Σύνοδος εστίασε στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα μπορέσει να απορροφήσει τα χρέη και να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις για την ανάπτυξη τους και την πρόσληψη προσωπικού, αν και όπως παραδέχτηκε ο κ.Βαν Ρομπάι τα περιθώρια για αυτό λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μάλλον μικρά.
Κάνοντας χρήση των δομών και των ταμείων που υπάρχουν στην ΕΕ, όπως είπε, θα αυξηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης κατά 10% για να δοθούν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη, η ΕΕ θα αξιοποιήσει τις σχέσεις της με τους διεθνείς εταίρους της και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει παρέμβαση για το θέμα και στη σύνοδο της G20 στις αρχές Νοεμβρίου.
Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα για την ανάκαμψη, εξήγησε ο Ζοζέ Μπαρόζο που μίλησε για αποφάσεις στη λογική του fast truck, «διαφορετικά η ύφεση θα εξαπλωθεί και θα χαθούν θέσεις εργασίας».
Στη Σύνοδο τέθηκαν τέλος και ζητήματα εναρμόνισης της φορολόγησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος ΙΣΤ’)
- Το νέο trailer της Οδύσσειας του Κρίστοφερ Νόλαν είναι επικό
- Τι ισχύει για το επόμενο Champions League: Τα δεδομένα για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό
- Δύο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό – «Θέλουμε να πάμε σπίτι μας»
- Κολομβία: Τραγωδία από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο – 9 παγιδευμένοι βρέθηκαν νεκροί
- Τα δύο πρόσωπα του ελληνικού τουρισμού
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (5/5): Πού θα δείτε Μονακό – Ολυμπιακός και τον ημιτελικό Άρσεναλ – Ατλέτικο
- Η Κάμερον Ντίαζ μητέρα ξανά στα 53 της – «Αγαπάμε τη ζωή» λένε με τον Μπέντζι Μάντεν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442