Η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της «προπαρασκευαστικής» Σύνοδου Κορυφής της ΕΕ, σήμερα, Κυριακή, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν το Σάββατο σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ένεση» 100 δισ. ευρώ, που θα τεθεί υπό την έγκριση των ηγετών το απόγευμα της Κυριακής.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της «προπαρασκευαστικής» Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σήμερα, Κυριακή, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρέους.
«Τα κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία και πολλά ευρωπαϊκά όργανα είναι έτοιμα να λάβουν καθοριστικής σημασίας μέτρα» τόνισε ο Φιγιόν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιχίκο Νόντα.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε οριστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ωστόσο δεν αναμένεται να λάβουν τελικές αποφάσεις πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής, την Τετάρτη.
Κατά τις επαφές που είχαν το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, διαπιστώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες.
Όπως δήλωσε η Μέρκελ η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο αποτέλεσμα». «Πρέπει να βρεθεί λύση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τόνισε ο Σαρκοζί.
Όσον αφορά στο σχέδιο καθ’ αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, που συνεδρίασαν το Σάββατο, φαίνεται πως κατέληξαν σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» για το ζήτημα της επανακεφαλαιοποίησης εξετάζοντας, σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις, «ένεση» 100 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το Eurogroup συμφωνεί σε μεγαλύτερο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους.
Ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε το Σάββατο ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται «σε καμία περίπτωση κοντά σε συμφωνία» για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Είναι η υπόθεση Έπσταϊν «το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ της κυβέρνησης Τραμπ»;
- Οι millennials έχουν βάλει τους «κανόνες» τους στις σχέσεις
- Αυτή είναι η κρίσιμη σιδηροδρομική γραμμή που χτύπησαν οι ΗΠΑ και ενώνει το Ιράν με Κίνα και Ρωσία
- Ευρώπη: Πόλεμος για τα… κλιματιστικά στην καρδιά του καύσωνα
- Ανελκυστήρες: Αναστολή προστίμων για τους ξεχασιάρηδες
- Σοφία Κόπολα: Με ένα ντοκιμαντέρ εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία της μητέρας της
- Wall Street Journal: Πως ο Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκεχειρία με το Ιράν
- Δημοσκόπηση: «Πατάει γκάζι» η ΕΛΑΣ και μειώνει την απόσταση από τη ΝΔ – Οι πρόωρες εκλογές «κερδίζουν»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442