Με ρωσικό Soyuz εκτοξεύει η Ευρώπη τους πρώτους δορυφόρους του Galileo
Η εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα είναι ιστορική για δύο λόγους: θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη χρησιμοποιεί τα Soyuz, τους θρυλικούς ρωσικούς πυραύλους με τους οποίους ξεκίνησε η εξερεύνηση του Διαστήματος, αλλά και η πρώτη εκτόξευση δορυφόρων του Galileo, της ευρωπαϊκής απάντησης στο αμερικανικό GPS.
Η εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα είναι ιστορική για δύο λόγους: θα είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη χρησιμοποιεί τα Soyuz, τους θρυλικούς ρωσικούς πυραύλους με τους οποίους ξεκίνησε η εξερεύνηση του Διαστήματος, αλλά και η πρώτη εκτόξευση δορυφόρων του Galileo, της ευρωπαϊκής απάντησης στο αμερικανικό GPS.
Έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού, που απείλησαν ακόμα και με ακύρωση του έργου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του Galileo, ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης που θα αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια του GPS.
Το Galileo προγραμματίζεται τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2014, με καθυστέρηση περίπου έξι ετών. Σε πρώτη φάση, ο αστερισμός του συστήματος θα περιλαμβάνει 18 δορυφόρους, οι οποίοι τελικά θα αυξηθούν στους 28.
Οι πρώτοι δύο δορυφόροι προγραμματίζεται να εκτοξευτούν από τη Γαλλική Γουιάνα, που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική κοντά στον ισημερινό, στις 13.34 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου.
Θα είναι η πρώτη φορά που ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύεται από διαστημικό κέντρο εκτός του διαστημοδρομίου του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
Στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το 2005 η Ρωσία και η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), η Ευρώπη θα χρησιμοποιεί τα Soyuz, κατάλληλα για την εκτόξευση φορτίων μέσου βάρους, συμπληρωματικά με τους ευρωπαϊκούς πυραύλους Ariane και Vega.
Στην εκτόξευση της Πέμπτης θα χρησιμοποιηθεί το Soyuz-2, η νεότερη εκδοχή των πυραύλων που είχαν μεταφέρει τον Sputnik, τον πρώτο δορυφόρο του κόσμου, αλλά και τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα.
Από το περασμένο Σάββατο, το Soyuz περιμένει όρθιο στη νέα εξέδρα εκτόξευσης που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τους ρωσικούς πυραυλοφορείς.
Εφόσον η εκτόξευση κυλήσει χωρίς προβλήματα, οι δύο επόμενοι δορυφόροι του Galileo θα ακολουθήσουν του χρόνου.
Αυτό το «κουαρτέτο» των πρώτων δορυφόρων, τους οποίους κατασκεύασε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ευρωπαϊκή EADS Astrium, θα αποτελέσει το λειτουργικό πυρήνα για ολόκληρο τον αστερισμό δορυφόρων που θα δίνει στην Ευρώπη το στίγμα της.
Η εκτόξευση της Πέμπτης θα μεταδοθεί ζωντανά από το δικτυακό τόπο της ESA αλλά και από το in.gr.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
- Ηράκλειο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση κακοποίησης της 3χρονης – Τα δύο νεκρά μωρά και το τεστ DNA
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί αποχώρησε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy από την Κρήτη;
- Η ηρεμία του να ξέρεις ότι είσαι, επιτέλους, σπίτι
- Το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο: «Το πάρτι της ζωής μας»
- Πάπας: «Θαυμαστή Ανθρωπότητα» – Αυτόν τον τίτλο φέρει η πρώτη Εγκύκλιός του, αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Κίνα: Ο Σι υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν και εξήρε τις προσπάθειές του για ειρήνη στο Ιράν
- Χόιτ Ρίτσαρντς – Το μοντέλο των 80s που έγινε ψυχολογικός σκλάβος στα δίχτυα μιας αίρεσης της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)














































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442