Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δια βίου στέρηση της τροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από μελέτη της καρδιακής υγείας Ολλανδών γυναικών που είχαν επιβιώσει του λιμού στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όσες εξ αυτών είχαν επιβιώσει καταναλώνοντας 400-800 θερμίδες την ημέρα είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος μετέπειτα στη ζωή τους.

Είναι η πρώτη άμεση απόδειξη ότι η διατροφή στα πρώτα στάδια της ζωής του ατόμου συντελεί στην διαμόρφωση της μελλοντικής υγείας και της καρδιάς.

Ο ολλανδικός λιμός του 1944-45, αποτέλεσε για τους ερευνητές μια καλή πηγή πληροφοριών για την μελέτη των μακροχρόνιων επιπτώσεων του σοβαρού υποσιτισμού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Ο συνδυασμός παραγόντων όπως ο πόλεμος, ο βαρύς χειμώνας και η φτωχή παραγωγή σιτηρών προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που ζούσαν κυρίως στην δυτική Ολλανδία.

Οι γυναίκες που εντόπισαν οι ερευνητές και συμπεριέλαβαν στο δείγμα, ήταν την περίοδο του λιμού μεταξύ 10 και 17 ετών.

Οι ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, διαπίστωσαν ότι όσες είχαν επηρεαστεί περισσότερο από τον λιμό είχαν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, συγκριτικά με εκείνες που σιτίζονταν επαρκώς.

Η Δρ Αννετ βαν Αμπεελεν εξηγεί ότι «αυτό που αξίζει να κρατήσουμε από τη μελέτη είναι ότι, η διατάραξη της ανάπτυξης του παιδιού λόγω σοβαρού υποσιτισμού, έχει επιπτώσεις στην μετέπειτα υγεία του. Ακόμη και μετά από 50 χρόνια εξακολουθεί να υφίσταται υψηλότερος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου».

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας