Αύξηση των αντικειμενικών αξιών με μείωση των φόρων εξετάζει η κυβέρνηση
Στη μείωση ή κατάργηση 20 φόρων, τελών, εισφορών και πρόστιμων που επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών άξιων των ακίνητων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όπου είναι δυνατόν στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές. Το υπουργείο αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα επέφερε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους και θα οδηγούσε σε τέλμα την κτηματαγορά. Έτσι, εξετάζει τη μείωση ή και κατάργηση φόρων, τελών, εισφορών και πρόστιμων που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ώστε να περιορισθούν οι συνολικές επιβαρύνσεις και να συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα για τα πιο αδύναμα στρώματα.
Στη μείωση ή κατάργηση 20 φόρων, τελών, εισφορών και πρόστιμων που επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών άξιων των ακίνητων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όπου είναι δυνατόν στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές. Το υπουργείο αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα επέφερε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους και θα οδηγούσε σε τέλμα την κτηματαγορά.
Έτσι, στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος εξετάζει τη μείωση ή και κατάργηση φόρων, τελών, εισφορών και πρόστιμων που επηρεάζονται από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ώστε να περιορισθούν οι συνολικές επιβαρύνσεις και να συγκρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα για τα πιο αδύναμα στρώματα.
Χθες ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως η αγορά ακινήτων στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί και δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει πάρα πολύ να βοηθήσει να λειτουργήσει η κτηματαγορά. Σημείωσε δε πως στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα εξετασθεί συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης των ακινήτων.
Οι όποιες αλλαγές στους συντελεστές και τις επιβαρύνσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου οπότε θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.
Οι φόροι που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές άξιες*
Α. Τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα | |
1. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α’+ β’ κατοικία | αναλόγως εμβ.& Τ.Ζ. |
2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης | 18-45 % |
Β. Φόροι – τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων από επαχθή αιτία | |
3. Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή | 23 % |
4. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων | 8-10 % |
5. Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων | 8-10 % |
6. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων) | 4-5 % |
7. Φόρος Διανομής Ακινήτων | 2-2,5% |
8. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων | 3 % επί Φ.Μ.Α. |
9. Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη –μεταγρ. συμβολαίων) | 6,50+1,25‰ |
10. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων | 4,5-7,5‰ |
Γ. Φόροι κατά τη μεταβίβαση από χαριστική αιτία (κληρονομιά-γονική παροχή-δωρεά) | |
11. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων | |
Α’ Κατηγορία: προς τέκνα (γον. παρ.), εγγονούς, συζύγους, γονείς | 5-10 % |
Β’ Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ. | 5-20 % |
Γ’ Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους | 20-40 % |
12. Φόρος Δωρεάς ακινήτων | |
Α’ Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς | 1-20 % |
Β’ Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ. | 10-30 % |
Γ’ Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους | 20-40 % |
Δ. Ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων | |
13. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010 | 2‰-2 % (Φ.Π.) 6‰ (Ν. Π) |
14. Ετήσιο Τέλος Ηλεκτρ. Δομημένων Επιφανειών (μέσω ΔΕΗ) | 3-20 ευρώ/τμ |
15. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα) | 0,25-0,35‰ |
16. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών | 15 % |
Ε. Κτηματολόγιο-Πολεοδομικά πρόστιμα & εισφορές | |
17. Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο | 1‰ επί αντικ. αξίας |
18. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων | Βλ. Ν.4014/2011 |
19. Πολεοδομικά πρόστιμα αλλαγής χρήσης (ημιυπαιθρ.κλπ) | 5% – 15% εφάπαξ |
20. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων (Ν.1337/83) | σε γη έως 60%, σε χρήμα έως 25% |
*Πηγή ΠΟΜΙΔΑ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δένδιας για επέτειο τουρκικής εισβολής: Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα παράνομης κατοχής
- Ολυμπιακός: Τα δύο ζευγάρια που θα προκύψει ο αντίπαλός του αν προκριθεί στα playoffs
- Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα – Αναλυτικές οδηγίες
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442