Υπέρ της μόχλευσης των πόρων του EFSF ο Κριστιάν Νουαγιέ
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, τάχθηκε υπέρ της μόχλευσης των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ - EFSF) για να αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασής του, αλλά χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, τάχθηκε υπέρ της μόχλευσης των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ – EFSF) για να αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασής του, αλλά χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου.
«Είναι θέμα άποψης, αν οι πόροι είναι αρκετοί», είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, σε ομιλία του στο Τόκιο.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μία αύξηση στο ίδιο το ΕΤΧΣ, αλλά προσωπικά είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μόχλευση των υφιστάμενων πόρων, ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη παρεμβατική ικανότητα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Νουαγιέ είπε ακόμα ότι οι γαλλικές τράπεζες καθυστέρησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από χρηματοδότηση σε δολάρια, αλλά σημείωσε ότι η έκθεσή τους στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης είναι μικρή σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.
Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι δήλωσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, ότι οι πόροι του ΕΤΧΣ πρέπει να αυξηθούν πολύ σύντομα σε 2 τρισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η κρίση στην Ευρωζώνη.
«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Χρειάζεστε ένα τεράστιο “μπαζούκα” τουλάχιστον 2 τρισ. ευρώ, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε τρεις μήνες, πρέπει να το κάνετε στις προσεχείς λίγες εβδομάδες», τόνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442