Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο τούνελ με τις «αρκούδες» έχουν εισέλθει τα διεθνή χρηματιστήρια

Στο τούνελ με τις «αρκούδες» έχουν εισέλθει τα διεθνή χρηματιστήρια

Στο τούνελ με τις «αρκούδες» έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή χρηματιστήρια και η τάση είναι πλέον πτωτική, καθώς οι περισσότερες αγορές σημειώνουν απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά τους. Στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών είναι ο κίνδυνος νέας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Στο τούνελ με τις «αρκούδες» έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή χρηματιστήρια και η τάση είναι πλέον πτωτική, καθώς οι περισσότερες αγορές σημειώνουν απώλειες άνω του 20% από τα υψηλά τους.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών είναι ο κίνδυνος νέας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο δείκτης MSCI All-Country World (περιλαμβάνονται σε αυτόν 45 χώρες) έχει υποχωρήσει πάνω από 20% από τo υψηλό του, που σημείωσε στις 2 Μαΐου.

Ο δείκτης τιμή μετοχής προς κέρδη (Ρ/Ε) βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2009 (11,4) και είναι 46% χαμηλότερα από το μέσο όρο των 16 τελευταίων ετών.

Ο δείκτης MSCI World των ανεπτυγμένων αγορών επίσης έπεσε κάτω από το συγκεκριμένο όριο, καθώς την Πέμπτη κατέγραψε απώλειες 4,2%, ενώ ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών κατρακύλησε κάτω απ’ αυτό το όριο στις 13 Σεπτεμβρίου.

«Οι μετοχές φαίνονται φθηνές, αλλά θέλει πολύ κουράγιο για να πιστέψει κανείς σε αυτό. Τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Ο κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας είναι η πιο σημαντική ανησυχία», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής επενδύσεων της Nikko Asset Management.

Από τις 28 Ιουλίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έχει χάσει το 28% της αξίας του.

Ανά χώρα, οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται σε Ελλάδα (-42%), Ιταλία (-40%) και Ουγγαρία (-38%).

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς, Standard & Poor’s 500, υποχωρεί κατά 17% από το υψηλό στο οποίο είχε ανέλθει στις 29 Απριλίου.

Μόνο 5 από τις 24 ανεπτυγμένες αγορές (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Σιγκαπούρη και Νέα Ζηλανδία) δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε «bear market», καθώς και 8 από τις 21 ανεπτυσσόμενες.

Με την αλλαγή της τάσης, μπαίνει τέρμα στην περίοδο των «ταύρων» («bull market») στην οποία βρισκόντουσαν οι διεθνείς αγορές από το Μάρτιο του 2009. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο MSCI All-Country World σημείωσε κέρδη έως και 107%.

Το 2010 και συγκεκριμένα από τις 15 Απριλίου έως τις 5 Ιουλίου, παρ’ ολίγον να εισέλθουν ξανά οι αγορές σε «bear market», ωστόσο αυτό αποφεύχθη και οι απώλειες «φρέναραν» στο 16%.

Πρωταγωνιστής των απωλειών είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Συνολικά, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες του MSCI All-Country World έχουν χάσει το 31% της αξίας τους από τις 2 Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024