Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα προανήγγειλε η Αγκυρα

Έρευνες σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα προανήγγειλε η Αγκυρα

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα. Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, η Αγκυρα ανακοίνωσε έρευνες από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα, εξεδόθη τουρκική αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Το ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες» καταλήγει.

«Ανευ περιεχομένου η συμφωνία με τα Κατεχόμενα»

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, όπως και της ΝΔ, προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με τα Κατεχόμενα.

«Είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια «συμφωνία» θα είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι νέες απειλές της Τουρκίας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των υποθαλασσίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την Άγκυρα.

Σημείωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και επιπλέον δημιουργεί ευρύτερο πρόβλημα προσβολής του Διεθνούς Δικαίου και ανατροπής της Διεθνούς Νομιμότητας.

Το απόγευμα ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), η οποία πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, κεκλεισμένων των θυρών υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών και χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Τουρκία και την Κύπρο, καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες, συμμετείχαν:

Ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κ.Βρεττός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β.Τόγιας (αναπληρώνοντας τον Π.Ευθυμίου), η κ. Πωλίνα Λάμψα (αναπληρώνοντας την κ. Κοππά), ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, ο πρέσβης ε.τ, Γεώργιος Γεωργίου, ο πρέσβης ε.τ. και βουλευτής Επικρατείας ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας και ο διευθυντής γραμματείας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Παρασκευόπουλος (αναπληρώνοντας τον κ. Τριγάζη).

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ι. Α. Ζέπος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών πρέσβης Χρ.Παναγόπουλος, καθώς και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024