
Στο 9,5% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος το έλλειμμα στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει στο 9,3% το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κομισιόν την Δευτέρα, χωρίς, βεβαίως σε αυτές να λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή. Το κρατικό χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 157,7% του ΑΕΠ και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2012 στο 166,1%.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει στο 9,3% το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσίευσε η Κομισιόν την Δευτέρα.
Σε αυτή την πρόβλεψη δεν έχουν βεβαίως συνυπολογισθεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή. Για παράδειγμα, από την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα (0,50 – 10 ευρώ/τ.μ.) υπολογίζεται ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 4-5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2012.
Βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010.
Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου.
Η Κομισιόν εκτίμησε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα αγγίξει το 157,7% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί στο 166,1% το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκε κατά 22% σε 18,1 δισ. ευρώ, χαμηλότερα έναντι του αναθερημένου ενδεικτικού στόχου των 18,97 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία, και το οποίο αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Επιδείνωση σε όλη την ΕΕ
Σαφή επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών στα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, διαπιστώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει βασική πρόκληση.
Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένει υψηλό και θα συνεχίζει να αυξάνεται, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την πλευρά των αγορών, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι καθώς και να λάβουν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και οι… μύθοι: Η ιστορία πίσω από τη «μπλε» φανέλα της Αργεντινής το ’86 που… επιστρέφει (vids, pics)
- Πειραιάς: Από αναθυμιάσεις ο θάνατος του νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε σε αυτοκίνητο μέσα σε γκαράζ
- ΗΠΑ: Η ICE του Τραμπ συνεχίζει τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τέσσερις νεκροί σε έναν χρόνο – Η διαβόητη δράση της
- Τρομοκρατία: Οι δολοφονίες δεν άλλαξαν ποτέ την ιστορία του κόσμου
- H άνοια κοστίζει στην Ευρώπη εκατοντάδες δισ. τον χρόνο – Τα περισσότερα τα πληρώνουν οι οικογένειες
- Φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Ελευθέριο
- Θεσσαλονίκη: Οδύνη στην κηδεία της 15χρονης αθλήτριας του ΠΑΟΚ που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο
- Το «καρφί» του Γιαμάλ στη συνέντευξη Τύπου: «Λέτε ότι δεν είμαι στην καλύτερη φόρμα, οπότε μην περιμένετε κάτι ιδιαίτερο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442