Τελεσίγραφο των Βρυξελλών για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έως τις 16 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, για δεύτερη ημέρα οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων προκύπτει πως ασκούνται έντονες πιέσεις για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του επόμενου Eurogroup.
Συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, για δεύτερη ημέρα οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων προκύπτει πως ασκούνται έντονες πιέσεις για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του επόμενου Eurogroup.
Η συνάντηση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες διεξήχθη σε κλίμα έντονης δυσπιστίας απέναντι στην βούληση της Ελλάδας για εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εστιάσθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και στους στόχους για το 2012, στις αποκρατικοποιήσεις, στην πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και στα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα.
Εκτενής συζήτηση έγινε για τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα, με ορισμένες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες να δυσπιστούν απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τη χώρα μας να προχωρήσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου (την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup) σε εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Δηλαδή, ζητούν:
- εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων και εμμένουν στο στόχο της είσπραξης 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα
- άμεση μείωση δαπανών (κυρίως μισθολογικού κόστους) στο Δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο)
Αν και αναγνωρίσθηκαν τα εμπόδια που θέτει η βαθύτερη ύφεση στη δημοσιονομική προσπάθεια, ωστόσο τόνισαν πως προέχει η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των εκπρόσωπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα, Τρίτη, θα βρεθεί η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), οι εγγυήσεις που ζητά η Φιλανδία και το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μαύρος καπνός σκεπάζει τη Μόσχα: Συγκλονιστικές εικόνες μετά τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία – 8 νεκροί
- Γαλλικά ΜΜΕ: «Ο Παναθηναϊκός παρακολουθεί την περίπτωση Φρανσίσκο»
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- «Θέλημα Θεού; Προφητεία;» – Μέσι και Λουίς ντε λα Φουέντε για το viral κλικ με τον Γιαμάλ – «Μοιραία μαζί»
- Macron, Merz Push to Revive Franco-German Defense Ties
- Ολυμπιακός: Μια εβδομάδα εκτός ο Σιπιόνι
- Συναγερμός για φωτιά στα Χανιά – Ήχησε το 112
- Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιες οφειλές υπάγονται, πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442