Ενίσχυση διεθνών συνεργασιών για πάταξη της φοροδιαφυγής επιδιώκει το υπ.Οικονομικών
Την ένταση των διεθνών συνεργασιών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Την ένταση των διεθνών συνεργασιών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.
Από τις 22 Αυγούστου 2011 ξεκίνησε να λειτουργεί στο υπουργείο το «Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας» ως υπαγόμενο στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Σκοπός του νεοσύστατου τμήματος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων αποφυγής της διπλής φορολογίας του εισοδήματος και του κεφαλαίου και των διεθνών συμβάσεων που έχουν συναφθεί μεταξύ διεθνών οργανισμών, σχετικά με την αμοιβαία διοικητική συνδρομή στον τομέα της άμεσης φορολογίας.
Στο ίδιο πλαίσιο η υποδιεύθυνση θα αναλάβει τον συντονισμό της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την εφαρμογή των μνημονίων συνεργασίας ή πρωτοκόλλων ή ειδικότερων συμφωνιών, που έχουν συναφθεί.
Ακόμη, έχει επιφορτισθεί με την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών ή μνημονίων συνεργασίας ή πρωτοκόλλων για την ανταλλαγή των πληροφοριών στον τομέα της άμεσης φορολογίας.
Τέλος, το νέο τμήμα θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, Αναγκαστικών Εισπράξεων και Εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, το ΣΔΟΕ και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσία ή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που προωθούνται από τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές και τα αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων εν όψει Πάσχα από την Ένωση Καταναλωτών
- Δουδωνής: Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι πινάκιο δικαστηρίου
- Δώρο Πάσχα: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή στον ιδιωτικό τομέα
- Επικοινωνία του Πάπα με τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο – Έκκληση για ειρήνη
- Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα – Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
- Αγορά εργασίας: Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα – Τι δείχνουν οι κενές θέσεις
- Το τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Γκούμα (pics)
- Αφθώδης πυρετός: Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λέσβο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442