Ο Νετζντέτ Οζέλ νέος επιτελάρχης στην Τουρκία μετά τις παραιτήσεις-σοκ
Το διορισμό του στρατηγού Νετζντέτ Οζέλ στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και τους νέους επικεφαλής Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας, ενέκρινε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την παραίτηση-σοκ σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας που έφερε τον Ταγίπ Ερντογάν σε θέση ισχύος επί των τετράστερων στρατηγών. Πάντως, οι στρατιωτικές κρίσεις καταδεικνύουν ότι υπήρξαν αρκετοί συμβιβασμοί μεταξύ κυβέρνησης και στρατού -παρατείνεται η θητεία 14 ανώτατων αξιωματικών που κατηγορούνται στην υπόθεση «Βαριοπούλα» και δεν απομακρύνεται στρατηγός για τον οποίο έχει ζητηθεί ένταλμα σύλληψης.
- Μετά τον Μπάιντεν και ο Κλίντον «καίει» τη Χάρις στο «παρά 5» των εκλογών
- Αυτό είναι το πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία
- Τα κρεβάτια-φέρετρα: Γιατί οι δυτικοευρωπαίοι τρύπωναν σε ξύλινα κουτιά τις νύχτες
- Μυστήριο στην υπόθεση της 75χρονης αγνοούμενης Σανίκο Τσαούσι - Όλα τα σενάρια ανοιχτά
Το διορισμό του στρατηγού Νετζντέτ Οζέλ στη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και τους νέους επικεφαλής του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ενέκρινε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σχεδόν μία εβδομάδα μετά την παραίτηση-σοκ σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας που έφερε τον Ταγίπ Ερντογάν σε θέση ισχύος επί των τετράστερων στρατηγών.
Πάντως, οι στρατιωτικές κρίσεις καταδεικνύουν ότι υπήρξαν αρκετοί συμβιβασμοί μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, δεδομένου ότι παρατείνεται η θητεία 14 ανώτατων αξιωματικών που κατηγορούνται στην υπόθεση «Βαριοπούλα» και δεν απομακρύνεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις στρατηγός για τον οποίο η Εισαγγελία έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Η παραίτηση του επιτελάρχη Ισίκ Κοσανέρ και των υπόλοιπων τετράστερων στρατηγών την περασμένη Παρασκευή ήλθε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μαζικές διώξεις στρατιωτικών με κατηγορίες συνωμοσίας για την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Επρόκειτο για πρωτοφανή κίνηση που δημιούργησε μία άνευ προηγούμενου κρίση στην Τουρκία, φέρνοντας στην επιφάνεια την ένταση που συνέχιζε να υποβόσκει επί χρόνια ανάμεσα στο στρατό, που θεωρεί εαυτόν θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους, και του ισλαμιστικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος.
Οι παραιτήσεις -τυπικά, οι αιτήσεις των τεσσάρων στρατηγών για πρόωρη αποστράτευση ενώ αναμένονταν οι κρίσεις και οι προαγωγές στο στράτευμα- εδραιώνουν τον Ταγίπ Ερντογάν επί του στρατού, η ισχύς του οποίου ήταν αδιαμφισβήτητη στην τουρκική πολιτική σκηνή ως πρόσφατα.
Από την εκλογή του το 2002 ο Ερντογάν έχει εμπλακεί σε σκληρή διαμάχη με το κεμαλικό κατεστημένο, το στρατό και το δικαστικό σώμα, που εκφράζουν διαρκώς φόβους ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καλλιεργεί κρυφή ισλαμική ατζέντα.
Ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα από το 1960 και πιο πρόσφατα, το 1997, είχε εξαναγκάσει κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν ισλαμιστές να παραιτηθεί.
Ο νέος επιτελάρχης Νετζντέτ Οζέλ ήταν επικεφαλής της Χωροφυλακής (στρατιωτικό σώμα στην Τουρκία) και ο μοναδικός που δεν ακολούθησε τους άλλους τετράστερους στρατηγούς στην υποβολή παραίτησης.
Η ηλικία του, είναι 61 ετών, είναι ενδεικτική των συνθηκών: Παραδοσιακά, οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου βρίσκονται κοντά στα 65 όταν αναλαμβάνουν, και υπηρετούν μία διετή θητεία μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Όμως η επετηρίδα των ανωτάτων, μετά το μπαράζ διώξεων, φέρνει τον Οζέλ σε ηλικία 61 ετών στο Επιτελείο, και με πιθανό ορίζοντα τετραετούς θητείας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ήδη ονομάσει τον Οζέλ εκτελούντα χρέη επιτελάρχη. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε την Πέμπτη το διορισμό του μαζί με τους νέους επικεφαλήςτου Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, μετά το πέρας των τετραήμερων εργασιών του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS).
Αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέλαβε ο διοικητής της Α’ Στρατιάς στρατηγός Χαϊρί Κιβρίκογλου. Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανάλαβε ο διοικητής του στόλου ναύαρχος Εμίν Μουράτ Μπιλγκέλ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ο αντιπτέραρχος Μεχμέτ Ερτέν, αφού προήχθη προηγουμένως σε πτέραρχο και στη Στρατοχωροφυλακή ο στρατηγός Μπεκίρ Καλγιοντζού.
Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του τουρκικού Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Κρίσεων) χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά, αφού παρατάθηκε η θητεία 14 ανώτατων αξιωματικών που κατηγορούνται στην υπόθεση «Βαριοπούλα» και διορίστηκε στη θέση του διοικητή της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου για τον οποίο ο εισαγγελέας έχει ζητήσει ένταλμα σύλληψης.
Ο διοικητής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Δογμάτων στρατηγός Σαλντιράϊ Μπερκ που δικάζεται σε υπόθεση που σχετίζεται με την υπόθεση Εργκενεκόν ζήτησε τη συνταξιοδότησή του.
Αντικαταστάθηκε από τον διοικητή της Δ’ Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) στρατηγό Νουσρέτ Τάσντελερ. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης για το στρατηγό Τάσντελερ, στην υπόθεση στην οποία κατηγορούνται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί για δημιουργία ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο με σκοπό την αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Διοικητής Α’ Στρατιάς ανέλαβε ο ως σήμερα διοικητής της Γ’ Στρατιάς στρατηγός Γιαλτσίν Αταμάν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, διοικητής της Δ’ Στρατιάς με τη σειρά του ο διοικητής της διεύθυνσης στρατιωτικής ιστορίας και στρατηγικών μελετών αντιστράτηγος Αμπντουλάχ Ατάϊ, διοικητής της Γ’ Στρατιάς ο διοικητής του 5ου σώματος στρατού αντιστράτηγος Αχμέτ Τουρμούς και διοικητής της Ακαδημίας Πολέμου ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ.
Άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα ήταν η παράταση της θητείας 14 ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι στην υπόθεση «Βαριοπούλα». Ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες έγραφε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της συνταξιοδότησης των κατηγορούμενων αξιωματικών, ενώ η στρατιωτική ηγεσία επέμενε στην παράταση της θητείας τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις