Ένα μικρό, μη επανδρωμένο αεροπλάνο που περιφέρεται πάνω από την πανεπιστημιούπολη του Σαουθάμπτον είναι το πρώτο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε σχεδόν εξολοκλήρου με σύστημα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οι περισσότεροι εκτυπωτές 3D λειτουργούν περίπου όπως οι συμβατικοί εκτυπωτές ψεκασμού, αντί για μελάνι όμως εκτοξεύουν σταγονίδια πλαστικών ή μεταλλικών υλικών και δημιουργούν τρισδιάστατα αντικείμενα στρώμα προς στρώμα.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή βιομηχανικών προτύπων, τα τελευταία χρόνια όμως έχουν αρχίσει να επεκτείνονται στη βιομηχανική παραγωγή περίπλοκων αντικειμένων.

H ομάδα του καθηγητή Άντι Κιν «τύπωσε» το αεροπλάνο με μια παραλλαγή της συμβατικής τεχνικής, στην οποία κάθε στρώμα υλικού σχηματίζεται από μια δέσμη λέιζερ που λιώνει μικρά σωματίδια πλαστικού ή μετάλλου και τα ενώνει με το υποκείμενο στρώμα.

Ολόκληρη η άτρακτος, οι πτέρυγες και οι εσωτερικές επιφάνειες του αεροπλάνου τυπώθηκαν έτσι ώστε να «κουμπώνουν» μεταξύ τους χωρίς βίδες ή άλλα συνδέσεις, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τέτοιου είδους εξαρτήματα θα ήταν δύσκολο και δαπανηρό, ή ακόμα και αδύνατον, να κατασκευαστούν με συμβατικές τεχνικές παραγωγής, τονίζουν.

Το ηλεκτροκίνητο, ελικοφόρο αεροπλάνο έχει άνοιγμα φτερών δύο μέτρα και αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι 160 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το οποίο ασχολείται με την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ελπίζει τώρα ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση ανοίγει νέες δυνατότητες στο σχεδιασμό αεροσκαφών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr