Πήραν πίσω οι Ρεπουμπλικάνοι το σχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ
Την αναβολή για την Πέμπτη της ψηφοφορίας επί του ρεπουμπλικανικού σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στη σκιά εσωκομματικών αντιδράσεων και μετά τη διαπίστωση εμπειρογνωμόνων ότι οι περικοπές δαπανών που περιγράφονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα».
Την αναβολή για την Πέμπτη της ψηφοφορίας επί του ρεπουμπλικανικού σχεδίου για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη διαπίστωση εμπειρογνωμόνων ότι οι περικοπές δαπανών που περιγράφονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί την Ουάσινγκτον ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα».
Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο «σχέδιο δύο σημείων» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτο στάδιο τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 1,2 τρισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας και τη σταδιακή αύξηση του ορίου δανεισμού, ώστε να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα προ των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2012.
Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ αναγκάστηκε να πάρει πίσω το σχέδιο, αφού μελέτη ανεξάρτητης επιτροπής του Κογκρέσου δείχνει ότι ο στόχος του 1,2 τρισ. δολάρια δεν είναι εφικτός.
Παράλληλα, αντιμετωπίζει και εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές έχουν συνταχθεί με βουλευτές του Tea Party, προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσουν το σχέδιο.
Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το χρέος και το έλλειμμα κάνει το σενάριο της χρεοκοπίας των ΗΠΑ να φαντάζει όλο και πιο πιθανό, αφού η προθεσμία για συμφωνία λήγει την Τρίτη, 2 Αυγούστου.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «ο χρόνος μετρά αντίστροφα» και ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση.
Προέτρεψε μάλιστα τους πολιτικούς ηγέτες να ακολουθήσουν τα «ενθαρρυντικά μέτρα» που αποφασίστηκαν στην Ευρωζώνη για την Ελλάδα και «να υπάρξει μια δράση στον δημοσιονομικό τομέα το ταχύτερο δυνατό».
Πριν γίνει γνωστή η απόσυρση του σχεδίου των Ρεπουμπλικάνων, ο Λευκός Οίκος είχε διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν αυτό περνούσε από το Κογκρέσο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Τσιτσιπάς: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, πρέπει να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου»
- Μύκονος: Γιωτ των 220 εκατομμυρίων ευρώ αγκυροβόλησε στην Ψαρρού – Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος
- Λίβανος: Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Αούν – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ
- Σε εξέλιξη η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου ως προέδρου της ΚΟ του κόμματος
- Τροχαίο στο Ίλιον: Φορτηγό προσέκρουσε σε κολώνα – Διακοπή κυκλοφορίας
- Γεραπετρίτης από το Βιετνάμ: Νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και κοινό μέτωπο υπέρ του Διεθνούς Δικαίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442