Σουηδική μελέτη δείχνει ότι οι έφηβοι που κατανάλωσαν περισσότερο φυλλικό οξύ έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ορεμπρο με επικεφαλής τον Δρ Τορμπτζορν εξέτασαν κατά πόσο το φυλλικό οξύ σχετίζεται με τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Έθεσαν λοιπόν υπό ιατρική παρακολούθηση 386 15χρονα που τελείωναν την A’ τάξη Λυκείου. Όταν πρόσθεσαν τις βαθμολογίες των παιδιών σε δέκα βασικά μαθήματα, διαπίστωσαν μια ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ αυτών που είχαν πάρει το περισσότερο και το λιγότερο φυλλικό οξύ στο πλαίσιο της διατροφής τους.

Τα παιδιά στο ανώτερο επίπεδο πρόσληψης φυλλικού οξέος (περισσότερα από 253 mg/ημέρα για τα κορίτσια και 335 mg/ημέρα για τα αγόρια) είχαν σύνολο 139 από 200, κατά μέσο όρο. Όσα παιδιά ήταν στο κατώτερο επίπεδο κατανάλωσης (λιγότερα από 173 mg/ημέρα για τα κορίτσια και 227 mg/ημέρα για τα αγόρια) είχαν μέσο σκορ μόνο 120.

Οι διαφοροποιήσεις ίσχυαν ακόμη και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως: το φύλο, το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και το σχολείο που φοιτούσαν τα παιδιά.

Η Ντέμπορα Ο’ Κόνορ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Νοσοκομείο Παίδων του Οντάριο στον Καναδά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας «αρκετά σημαντικά.» Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν μπορούν οι ερευνητές να είναι σίγουροι αν τα παιδιά που είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις είχαν και καλύτερη διατροφή γενικώς ή αν άλλοι παράγοντες συντελούν στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.

«Δεν πρόκειται για τυχαιοποιημένη μελέτη, άρα είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς αν έπρεπε να ελεγχθούν περισσότεροι παράγοντες. Όπως στις περισσότερες μελέτες, ανακύπτουν νέα ερωτήματα υπό το βάρος των δεδομένων αποτελεσμάτων», σημειώνει η ερευνήτρια που δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής για τις Διατροφικές Καταναλώσεις, τα παιδιά 9-13 ετών πρέπει να παίρνουν συνολικά 300 mg/ημέρα φυλλικού οξέος από τροφές και συμπληρώματα διατροφής, τα παιδιά 14 ετών και άνω καθώς και ενήλικες 400 mg/ημέρα και οι έγκυες γυναίκες 600 mg/ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ενοχοποιηθεί για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες. Πάντως στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων στον ανεπτυγμένο κόσμος δεν παρουσιάζει ανεπάρκεια.

Στο πλαίσιο της σουηδικής μελέτης τα παιδιά δεν έτρωγαν εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ τρόφιμα ή δεν έπαιρναν πολλά συμπληρώματα διατροφής. Το φυλλικό οξύ ενυπάρχει φυσικά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr