Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καντάφι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το εδρεύων στη Χάγη Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή, επί του εδάφους, Λίβυοι αντικαθεστωτικοί προελαύνουν προς την Τρίπολη και συγκρούονται με κυβερνητικές δυνάμεις σε απόσταση περίπου 80 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
- Ξεσπούν οι οικογένειες των τριών νεαρών που έχασαν την ζωή τους στον ΒΟΑΚ
- Στον Βόλο ψευτοϊερέας ζητάει εκατοντάδες ευρώ για ξεμάτιασμα - Τι υποστηρίζει
- Δύο χρόνια φυλακή σε γνωστό τράπερ που παρήγγειλε κάνναβη μέσω delivery
- Προ των πυλών ο «Ωμέγα» εμποδιστής - Φέρνει ισχυρούς βοριάδες και τσουχτερό κρύο - Πού θα βρέξει
Εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, του γιου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ και του επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών Αμπντάλα αλ-Σενούσι εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Οι δικαστές έκαναν δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης με τις κατηγορίες των φόνων και διώξεων πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης, μετά τις 15 Φεβρουαρίου, ειδικά στην Τρίπολη, την Βεγγάζη και την Μιζουράτα.
Ο Καντάφι έχει «τον απόλυτο, τελικό και αναμφισβήτητο έλεγχο» του κρατικού μηχανισμού της Λιβύης και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανέφερε η προεδρεύουσα δικαστής Σάντζι Εμασενόνο Μονάγκενγκ.
Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» που οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Καντάφι, ο γιος του και ο αλ-Σενούσι διέπραξαν εγκλήματα που υπόκεινται στην δικαιοδοσία του και ότι πρέπει να εκδοθούν εντάλματα για τη σύλληψή τους.
Η δικαστής επισήμανε ότι τόσο ο Καντάφι όσο και ο γιος του Σαΐφ αλ-Ισλάμ «συνέλαβαν και ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για την αποτροπή και την πάταξη με όλα τα μέσα των διαδηλώσεων των πολιτών» εναντίον του καθεστώτος και ότι ο Αλ-Σανούσι χρησιμοποίησε τη θέση του στην ιεραρχία για να διατάξει επιθέσεις και να τις επιβλέψει.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Επίσης 650.000 Λίβυοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και 243.000 έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΗΕ.
Ο Λουίς Μορένο-Οκάμπο άρχισε την έρευνα στις 3 Μαρτίου, δύο εβδομάδες αφού ξέσπασαν οι συγκρούσεις τη Λιβύη. Ο ίδιος κατηγορεί τον Καντάφι ότι διέταξε ο ίδιος προσωπικά τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών και αντιφρονούντων. Επίσης τονίζει πως ο γιος του Σαΐφ ανέλαβε την στρατολόγηση των μισθοφόρων.
Ο Αμπντάλα αλ-Σενούσι, «δεξί χέρι» του Καντάφι κατηγορείται ότι οργάνωσε τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών.
Ο Καντάφι είναι ο δεύτερος επικεφαλής κράτους εναντίον του οποίου εκδίδεται ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπασίρ, ο οποίος καταζητείται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης.
Την ίδια στιγμή, επί του εδάφους, Λίβυοι αντικαθεστωτικοί προελαύνουν προς την Τρίπολη και συγκρούονται με κυβερνητικές δυνάμεις σε απόσταση περίπου 80 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Οι αντικαθεστωτικοί συγκρούονται με τα στρατεύματα του καθεστώτος Καντάφι για τον έλεγχο της πόλης Μπιρ αλ-Γάναμ, όπως δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Από την πλευρά της, η λιβυκή κυβέρνηση επαναφέρει την πρόταση για άμεση διενέργεια εκλογών υπό το βλέμμα παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας. «Εάν ο λαός της Λιβύης αποφασίσει ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει, θα φύγει. Εάν, όμως ο λαός αποφασίσει να μείνει, θα μείνει» δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Λίβυου συνταγματάρχη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις