Η βασίλισσα Σόνια εγκαινίασε μνημείο για θύματα κυνηγιού μαγισσών στη Νορβηγία
Ένα μνημείο που τιμά τους δεκάδες άνδρες και γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία και κάηκαν στην πυρά το 17ο αιώνα εγκαινίασε την Πέμπτη η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας στην πόλη Βάρντοε. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και μικρά κορίτσια. Το μνημείο είναι έργο είναι του Ελβετού αρχιτέκτονα Πέτερ Τζούμτορ.
Ένα μνημείο που τιμά τους δεκάδες άνδρες και γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μαγεία και κάηκαν στην πυρά το 17ο αιώνα εγκαινίασε την Πέμπτη η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας στην πόλη Βάρντοε.
Μεταξύ 1598-1692, 135 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για μαγεία. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και κορίτσια κάτω των 12 ετών.
Τα 91 από τα θύματα κάηκαν ζωντανά στο Βάρντοε και τα περίχωρά του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι αριθμοί αυτοί καθιστούν τη συγκεκριμένη περιοχή το επίκεντρο του κυνηγιού μαγισσών στη Νορβηγία.
Το μνημείο, έργο του Ελβετού αρχιτέκτονα Πέτερ Τζούμτορ, αποτελείται από μια μακρόστενη αίθουσα με παρατεταγμένες κάρτες σχετικά με τις 77 γυναίκες και τους 14 άνδρες που κατηγορήθηκαν για αίρεση ή για συνεργασία με το Διάβολο.
Σε μια γυάλινη προθήκη η Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Λουίζ Μπουρζουά έχει φτιάξει ένα κάθισμα απ’ όπου ξεπηδούν φλόγες, στο σημείο όπου κατά τα φαινόμενα τοποθετούνταν οι πάσσαλοι για τις πυρές.
Η ημερομηνία των εγκαινίων δεν επελέγη τυχαία αλλά για να συμπέσει με την παραμονή του Αγίου Ιωάννη που γιορτάζεται στη Νορβηγία με μεγάλες φωτιές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συνελήφθη ο γνωστός γκαλαρίστας Γιώργος Τσαγκαράκης – Βρέθηκαν πλαστοί πίνακες σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.
- Anduril Fury: Οι ΗΠΑ ξεκινούν την παραγωγή μαχητικού drone που θα μεταφέρει πυραύλους
- Συνελήφθη 48χρονος οδηγός σχολικού λεωφορείου – Έκανε χρήση ναρκωτικών λίγο πριν τη μεταφορά μαθητών
- Ο γνωστός Βεζένκοφ: 20 πόντοι και… μία ντρίμπλα κόντρα στη Μπασκόνια (vid)
- Betsson Talks: Όταν οι Παίκτες Μιλούν Αληθινά
- Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Γενικό Γραμματέα των Ευρωπαϊκών Σχολείων
