Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στα βόρεια της Ρωσίας

Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στα βόρεια της Ρωσίας

Σαράντα τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα βόρεια της Ρωσίας. Το αεροπλάνο που πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στα βόρεια της χώρας, επιχείρησε να προσγειωθεί σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο αεροδρόμιο Πετροζαντόφσκ, αλλά συνετρίβη και έπιασε φωτιά. Σε λανθασμένο χειρισμό του πιλότου αποδίδει την τραγωδία η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Οκτώ οι επιζώντες, οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Σαράντα τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα βόρεια της Ρωσίας. Πρόκειται για το αιματηρότερο δυστύχημα ρωσικών αερογραμμών των τελευταίων χρόνων.

Το αεροσκάφος Tupolev 134 της εταιρείας RusAir, που πραγματοποιούσε πτήση από τη Μόσχα στα βόρεια της χώρας, επιχείρησε να προσγειωθεί σε αυτοκινητόδρομο περίπου ένα χιλιόμετρο από το αεροδρόμιο Πετροζαντόφσκ, αλλά συνετρίβη και έπιασε φωτιά.

Επικρατούσαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ισχυρή βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το αεροπορικό δυστύχημα οφείλεται σε λανθασμένο χειρισμό του πιλότου.

«Από τις αρχικές εξωτερικές ενδείξεις το λάθος του πιλότου είναι σαφές -σε κακές καιρικές συνθήκες άλλαξε πορεία προς τα δεξιά του αεροδιάδρομου και εν μέσω ομίχλης αναζήτησε τον αεροδιάδρομο οπτικά έως το τελευταίο λεπτό και δεν τον βρήκε» δήλωσε.

Ο Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος επιβλέπει την αεροπορική βιομηχανία της Ρωσίας, ανέφερε ότι το δυστύχημα μοιάζει με τη συντριβή που κόστισε τη ζωή στον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι τον Απρίλιο του 2010 στη Ρωσία.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 52 συνολικά άτομα, (43 επιβάτες και 9 μέλη πληρώματος).

Οκτώ είναι οι επιζώντες, ανάμεσά τους ένα αγόρι εννέα ετών και η 14χρονη αδελφή του που έχασαν τη μητέρα τους στο αεροπορικό δυστήχημα. Επέζησε επίσης μία αεροσυνοδός, το μόνο μέλος του εννεαμελούς πληρώματος του Tu-134.

Έχουν όλοι υποστεί εγκαύματα και οι επτά βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Μεταξύ τους, περιλαμβάνεται και ένα παιδί 10 ετών.

Οι σοροί των θυμάτων σκορπίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Intefax, διευκρινίζοντας ότι το αεροσκάφος κινδύνεψε κατά την προσγείωσή του να πέσει σε κτίρια κατοικιών.

«Η σκηνή είναι φρικιαστική. Πρόκειται για μακελειό. Οι σοροί κείτονται στο οδόστρωμα», δήλωσε αεροπορική πηγή.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των θυμάτων είναι ένας Σουηδός, ένας Ολλανδός, δύο Ουκρανοί, καθώς και μία τετραμελής οικογένεια ρωσικής και αμερικανικής υπηκοότητας. Στον κατάλογο των νεκρών περιλαμβάνεται και ο 38χρονος Ρώσος διαιτητής της Premier League, Βλαντιμίρ Πεττάι.

Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ο αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής επιτροπής έρευνας για τα αεροπορικά δυστυχήματα Αλεξέι Μορόζοφ, δήλωσε ότι το δυστύχημα είναι πιθανόν να οφείλεται σε βλάβη του συστήματος προσγείωσης το αεροσκάφους.

«Οι προβολείς της πίστας που πρέπει να είναι αναμμένοι σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών δεν λειτουργούσαν» πρόσθεσε.

«Το σημαντικό είναι να μάθουμε εάν το Tu-134 δεν ξεκίνησε την προσγείωσή του στην πίστα του αεροδρομίου, αλλά στον αυτοκινητόδρομο» είπε.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Μόσχα-Πετροζαντόφσκ, την πρωτεύουσα της Καρελίας, που συνορεύει με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με το Interfax, έχουν περισυλλεγεί τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Πάντως πρόκειται για το αιματηρότερο δυστύχημα ρωσικών αερογραμμών των τελευταίων χρόνων.

Το 2006, 170 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024