Στην προσέλευση των εκλογέων για το δημοψήφισμα ελπίζει η αντιπολίτευση στην Ιταλία
Με περιορισμένη προσέλευση ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διεξαγωγής των τεσσάρων δημοψηφισμάτων στην Ιταλία, με ζητούμενο πλέον για την αντιπολίτευση που δίνει πολιτικό χαρακτήρα στη διαδικασία η συμμετοχή να ξεπεράσει το 50% για να είναι έγκυρη και νομικά δεσμευτική η ψηφοφορία.
Με περιορισμένη προσέλευση ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διεξαγωγής των τεσσάρων δημοψηφισμάτων στην Ιταλία, με ζητούμενο πλέον για την αντιπολίτευση που δίνει πολιτικό χαρακτήρα στη διαδικασία η συμμετοχή να ξεπεράσει το 50% για να είναι έγκυρη και νομικά δεσμευτική η ψηφοφορία.
Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, όπως ανέφερε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες έφτανε κατά μέσο όρο το 29%.
Συγκεκριμένα, στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, μέχρι τις επτά το βράδυ είχε ψηφίσει το 29,5% των εγγεγραμμένων ενώ για εκείνο που καταργεί το υποχρεωτικό ποσοστό κέρδους των εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης το 29,3%.
Στο πολιτικά καυτό δημοψήφισμα για την κατάργηση της δυνατότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην παρουσιάζεται σε δίκες (νόμος περί εύλογου κωλύματος) εκφράστηκε το 29%.
Τέλος, στο δημοψήφισμα κατά κάθε είδους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας –θέμα που ανέκυψε ξαφνικά μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα- προσήλθε το 29,1%. Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επέκτασης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, επιχείρησε δε να αρχίσει εκ νέου σχετικό πρόγραμμα που είχε παγώσει δημοψηφισματικά από 1987, την επαύριο του Τσερνόμπιλ.
Ο Τύπος στην Ιταλία εκτιμά ότι ένα αρνητικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα θα έχει επιπτώσεις για την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και προσθέτει ότι θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα κατά της τραυματισμένης ενότητας της κυβέρνησης που δοκιμάστηκε από τα άσχημα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές.
Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διαδικασία λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει, υπουργοί του μάλιστα προέτρεπαν ανοιχτά σε μποϊκοτάρισμα των δημοψηφισμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- LIVE: Άρσεναλ – Τσέλσι
- Αγρίνιο: Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή – Νεκρή εντοπίστηκε η γυναίκα που είχε εξαφανιστεί
- Βόλος – ΑΕΚ: O Κόμπα δίνει προβάδισμα (1-0) στους γηπεδούχους! (vid)
- Ο πραγματικός λόγος που μας κάνει να φοβόμαστε την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης
- Πανσερραϊκός – Ολυμπιακός 1-2: «Καθάρισε» ο Ελ Κααμπί για τους «ερυθρόλευκους»
- Ιράν: Δημοσιογράφος ξεσπά σε λυγμούς ανακοινώνοντας τον θάνατο του Χαμενεΐ [βίντεο]
