Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
2.500 νέοι άνθρωποι μολύνονται καθημερινά από τον ιό HIV

2.500 νέοι άνθρωποι μολύνονται καθημερινά από τον ιό HIV

Σύμφωνα με την έκθεση «Ευκαιρία σε Κρίση: Προλαμβάνοντας το AIDS από την πρώιμη εφηβεία ως την πρώτη ενηλικίωση», περίπου 2.500 νέοι μολύνονται από τον ιό που προκαλεί το AIDS κάθε μέρα.

Κοινή έκδοση της UNICEF, της UNAIDS, της UNESCO, του UNFPA, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας παρουσιάζει σήμερα για πρώτη φορά στοιχεία για τους εφήβους και το AIDS.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή που έχει τίτλο «Ευκαιρία σε Κρίση: Προλαμβάνοντας το AIDS από την πρώιμη εφηβεία ως την πρώτη ενηλικίωση» περίπου 2.500 νέοι μολύνονται από τον ιό που προκαλεί το AIDS κάθε μέρα. Ενώ η εξάπλωση του ιού HIV έχει μειωθεί ελαφρά μεταξύ των νέων, οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια στην εφηβεία αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης λόγω βιολογικής ευαισθησίας, της κοινωνικής ανισότητας και του αποκλεισμού.

Για πρώτη φορά, η έκθεση αυτή παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις από τον ιό HIV μεταξύ των νέων και επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι καθώς ενηλικιώνονται. Η έκθεση εντοπίζει τους παράγοντες που ανεβάζουν τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης και την αμφισβήτηση επιβλαβών κοινωνικών πρακτικών.

«Για πολλούς νέους ανθρώπους η μόλυνση από τον ιό HIV είναι το αποτέλεσμα της παραμέλησης, του αποκλεισμού και παραβιάσεων που συμβαίνουν εν γνώσει των οικογενειών, των κοινοτήτων και των πολιτικών ηγετών. Αυτή η έκθεση προτρέπει την ηγεσία σε όλα τα επίπεδα για την οικοδόμηση μιας αλυσίδας πρόληψης για να κρατήσει τους εφήβους και τους νέους ενημερωμένους, προστατευμένους και υγιείς», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Αντονι Λέικ. «Η UNICEF έχει δεσμευθεί για το σκοπό αυτό. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής, έτσι ώστε το ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση να μην εκτροχιάζεται από τον ιό HIV. Ένα ταξίδι που είναι ιδιαίτερα δυσχερές για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες».

Σύμφωνα με την έκθεση, στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών αντιστοιχούσε το 41% των νέων μολύνσεων μεταξύ ατόμων άνω των 15 ετών το 2009. Παγκοσμίως, εκτιμώνται σε περίπου 5 εκατομμύρια (από 4,3 εκατ. έως 5,9 εκατ.), οι νέοι αυτής της ηλικιακής ομάδας που ήσαν φορείς του ιού HIV το 2009. Στην ηλικιακή ομάδα 10-19 ετών, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 2 εκατομμύρια έφηβοι (από 1,8 εκατ. έως 2,4 εκατ.) είναι φορείς του ιού HIV. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, οι περισσότεροι είναι γυναίκες και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Συνολικά οι νέες γυναίκες αποτελούν περισσότερο από το 60% όλων των νέων που είναι φορείς του ιού HIV. Στην υποσαχάρια Αφρική το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 72%. Όσον αφορά τις νέες μολύνσεις η κατάσταση απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα:

Νέοι 15-24 ετών φορείς του AIDS ως ποσοστό των ενηλίκων φορέων και αριθμός νέων μολύνσεων μεταξύ νέων 15-24 ετών, το 2009:

Αφρική19%700.000
Ασία11%90.000
Λατινική Αμερική και Καραΐβική14%44.000
Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και Κοινοπραξία Ανεξαρτήτων Κρατών6%22.000
Βιομηχανικές χώρες8%31.000
Αναπτυσσόμενες χώρες17%840.000
Λιγότερο αναπτυγμένες χώρες20%300.00
Σύνολο16%890.000

health.in.gr

Sports in

Ποια προϊόντα καθημερινής χρήσης συνδέονται με πολλαπλή σκλήρυνση και αυτισμό

Χημικά σε προϊόντα και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά - από απολυμαντικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής ως έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές - πλήττουν τα ολιγοδενδροκύτταρα του εγκεφάλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024