Κωστούλας Γεώργιος

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν στην απαγόρευση πώλησης των λεγόμενων «γυμνών» ασφαλίστρων έναντι κινδύνου μη αποπληρωμής κρατικών ομολόγων (naked sovereign credit default swaps), όπως δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι συμφωνήθηκε η άρση της απαγόρευσης να είναι δυνατή μόνο προσωρινά, μετά από αίτηση μίας χώρας, εφόσον η ρευστότητα στην αγορά κρατικού χρέους της υποχωρήσει κάτω από ένα όριο, το οποίο δεν έχει καθορισθεί ακόμα.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα εξετάσουν την πρόταση της ουγγρικής προεδρίας την επόμενη εβδομάδα, εν όψει της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 16 (Eurogroup) και 17 Μαΐου (Ecofin).

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι», είπε ο Ούγγρος εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Reuters. «Πιστεύουμε ότι οι εκδοχές που υπάρχουν στο τραπέζι του (Ευρωπαϊκού) Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου δεν είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένες, έτσι λοιπόν βλέπουμε καλές πιθανότητες για μία τελική συμφωνία μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα», προσέθεσε.

«Γυμνά» ασφάλιστρα κινδύνου θεωρούνται αυτά που αγοράζονται από επενδυτές, οι οποίοι δεν έχουν στην κατοχή τους τα αντίστοιχα ομόλογα, για τα οποία θέλουν να ασφαλισθούν.

Πολλά hedge funds και όχι μόνο έχουν κατηγορηθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους για κερδοσκοπική χρήση των «γυμνών» CDS, η οποία διόγκωσε την κρίση χρέους στην ευρω-περιφέρεια.

Από την πλευρά τους, τα hedge funds υποστηρίζουν ότι η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου είναι μικρή σε σχέση με την αγορά των κρατικών ομολόγων και ότι οι τιμές τους αντανακλούν απλώς την ανησυχία των επενδυτών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μίας χώρας.

Η πρόταση για τη ρύθμιση των «γυμνών» CDS κρατικών ομολόγων και την πώληση μετοχών με δανεικούς τίτλους (short selling) έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει τον τελευταίο λόγο για τις σχετικές αποφάσεις από κοινού με τις χώρες-μέλη, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Μάρτιο υπέρ αυστηρότερης ρύθμισης σε σύγκριση με αυτή που πρότεινε η Κομισιόν, στηρίζοντας την απαγόρευση των γυμνών πωλήσεων.

Ο συμβιβασμός της ουγγρικής προεδρίας θεωρείται από διπλωματικές πηγές ότι είναι εντός της «κόκκινης γραμμής» που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έτσι θεωρείται πιθανή μία πρώτη ανάγνωση της τελικής συμφωνίας τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον ρόλο 16 μεγάλων τραπεζών στην αγορά CDS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ