Η κατάψυξη και αποταμίευση κατεψυγμένων ωαρίων μπορεί να γίνει πολύ πιο προσιτή στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας και πιθανόν να μειώσει συνολικά το κόστος της θεραπείας.

Η κατάψυξη και αποταμίευση κατεψυγμένων ωαρίων μπορεί να γίνει πολύ πιο προσιτή στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας και πιθανόν να μειώσει συνολικά το κόστος της θεραπείας.

Αυτό είναι το πόρισμα έρευνας του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «Πεδιαίος», στη Λευκωσία, που θα δημοσιευτεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Η επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους Δρ Κρίνο Μ. Τροκούδη, Κωνσταντίνο Παυλίδη και Σιάο Zάνγκ, εξέτασε την αποτελεσματικότητα της κατάψυξης των ωαρίων στα πλαίσια του προγράμματος δωρητών ωαρίων του Κέντρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 77 υπογόνιμες γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη και δέχτηκαν είτε φρέσκα είτε καταψυγμένα ωάρια από 36 δωρήτριες. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές εισήγαγαν σπέρμα του συζύγου στα ωάρια με τη μέθοδο μικρογονιμοποίησης ICSI. Τα έμβρυα που προέκυπταν εμφυτεύονταν στην μήτρα της μητέρας.

Γενικά οι ερευνητές δεν βρήκαν οποιεσδήποτε διαφορές στην επιτυχία της γονιμοποίησης των ωαρίων, στην ποιότητα των εμβρύων ή τον αριθμό των γυναικών που κατέστησαν έγκυες με φρέσκα ή κατεψυγμένα ωάρια.

Συνολικά, παιδί απέκτησε το 47% των γυναικών που χρησιμοποίησαν κατεψυγμένα ωάρια έναντι 41,5% των φρέσκων, στατιστικά περίπου το ίδιο.

Η τεχνολογία κατάψυξης και κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι πολύ νέα και λέγεται υαλοποίηση (vitrification). Μέχρι τώρα ήταν δυνατό να καταψυχθούν τα έμβρυα και το σπέρμα, αλλά τα ωάρια καταστρέφονταν λόγω δημιουργίας κρυστάλλων πάγου. Με τη νέα μέθοδο, αποφεύγονται οι καταστροφικοί κρύσταλλοι μέσω της υπερταχύτατης μεθόδου της υαλοποίησης, ανέφερε ο Δρ Τροκούδης.

Όπως είπε, υπάρχει τώρα η υποδομή και το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τραπεζών ωαρίων, κατά το παράδειγμα των τραπεζών σπέρματος που λειτουργούν εδώ και χρόνια. Πρόσθεσε πως αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τη θεραπεία και θα μειώσει το κόστος. Η επιλογή ωαρίων και η ασφάλεια από μεταδοτικές ασθένειες θα είναι επίσης πιο εξασφαλισμένες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr