Κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε η Fitch την Πορτογαλία
Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας υποβάθμισε η Fitch την Παρασκευή, ρίχνοντας τη Λισαβόνα κατά τρεις μονάδες στο ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές. Η επιθετική υποβάθμιση, τρεις ημέρες μετά την υποβάθμιση από την S&P μόλις μία μονάδα πριν το Junk, είναι ενδεικτική της πίεσης που δέχεται η Πορτογαλία για προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό: Ο οίκος χαρακτηρίζει μάλιστα «αναγκαία» την προσφυγή της Λισσαβόνας σε εξωτερική βοήθεια.
Την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας υποβάθμισε η Fitch την Παρασκευή, ρίχνοντας τη Λισαβόνα κατά τρεις βαθμίδες στο ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές.
Η επιθετική υποβάθμιση, τρεις ημέρες μετά την υποβάθμιση και από την S&P μόλις μία μονάδα πριν το junk, είναι ενδεικτική της πίεσης που δέχεται η Πορτογαλία για προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
O οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, αιτιολόγησε την υποβάθμιση αναφέροντας πως οι πρόωρες εκλογές, προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου, θα καθυστερήσουν την υποβολή αιτήματος από την Πορτογαλία για εξωτερική βοήθεια.
Μάλιστα, ο οίκος χαρακτηρίζει «αναγκαία» στο δελτίο του την Παρασκευή την προσφυγή της Λισαβόνας, στο φως και των νέων στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος της χώρας (στο 8,6% και το 92,4% αντίστοιχα). Όσο καθυστερεί η προσφυγή, λέει η Fitch, «αυξάνεται το ρίσκο για την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».
Οι εκλογές, συνεχίζει ο οίκος, θα καθυστερήσουν επίσης και την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι τουλάχιστον το 2011, ενώ αμφισβητείται και το εάν η Πορτογαλία θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το έλλειμμα.
Πρόκειται για το τρίτο απανωτό χτύπημα στη Λισαβόνα από τους οίκους αξιολόγησης: Την επομένη της παραίτησης Σόκρατες, η Fitch είχε υποβαθμίσει την αξιολόγησή της στο Α- (από την οποία και την ρίχνει την Παρασκευή) ενώ την περασμένη Τρίτη και «χτύπησε» και η S&P.
Τα αποτελέσματα της πίεσης φάνηκαν και στην πράξη την Παρασκευή, όταν η Πορτογαλία είχε βγει νωρίτερα στις αγορές για να δανειστεί 1,6 δισ. ευρώ: Το μέσο επιτόκιο έφτασε το 5,79%, δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από αντίστοιχη περυσινή δημοπρασία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Γερμανία ζητά απάντηση από την ΕΕ στους νέους δασμούς του Τραμπ και θέτει θέμα για την εμπορική συμφωνία
- Ιαπωνία: Η μεγαλύτερη εταιρεία σάλτσας σόγιας αποκτά …γεύση για deals
- Αερομεταφορές: Η κούρσα για την επόμενη γενιά κινητήρων τζετ
- Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα 2-1: Σοκ για τους Καταλανούς και «φωτιά» στη La Liga! (vid)
- Γροιλανδία: Η ΕΕ σχεδιάζει αντίποινα με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
- Μαρόκο – Σενεγάλη 0-1 παρ. (0-0 κ.δ.): Οι Σενεγαλέζοι στην κορυφή της Αφρικής! (vid)
