Ανάγκη 24 δισ. ευρώ έχουν οι ιρλανδικές τράπεζες βάσει των stress test
Οι τράπεζες της Ιρλανδίας θα χρειαστούν άλλα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστημα ώστε να αντεπεξέλθουν στο ενδεχόμενο μίας κατάρρευσης, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.
Δουρμούσογλου Μιχάλης
Οι τράπεζες της Ιρλανδίας θα χρειαστούν άλλα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστημα ώστε να αντεπεξέλθουν στο ενδεχόμενο μίας κατάρρευσης, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των stress test σε τέσσερις τράπεζες, ο Πάτρικ Χόνοχαν, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι θα χρειαστούν μεγάλα ποσά για να καλύψουν τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στα οποία είναι εκτεθειμένες αλλά και να αυξήσουν τα αποθεματικά τους.
Μέχρι το 2013 το σχέδιο είναι να μειωθεί ο λόγος δανείων προς τα αποθεματικά από το 180 που είναι σήμερα στο 122,5. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι έχουν δανείσει σχεδόν διπλάσια χρήματα από όσα είχαν.
Οι εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση θα προέλθουν από τους πόρους της ΕΕ και του ΔΝΤ που δανειοδότησαν την ιρλανδική κυβέρνηση με 67,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 35 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
Όπως έγινε γνωστό, η Allied Irish θα λάβει 13,3 δισ., η Bank of Ireland 5,2, η Irish Life & Permanent 4 και η EBS 1,5 δισεκατομμύρια.
Μαζί με το ποσό που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Ιρλανδία έχει διαθέσει μέσα σε δύο χρόνια 70 δισεκατομμύρια ευρώ για την εθνικοποίηση των τραπεζών της σε μία προσπάθεια να αποφύγει την κατάρρευσή τους, κίνηση που έφερε την ίδια στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν παράλληλα ότι διευρύνεται το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων της Ιρλανδίας και ότι αυξάνονται οι κατασχέσεις.
* Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα συνεχίζουν να δείχνουν εξαιρετικά μεγάλη δέσμευση στη χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Επιστολή στον ΟΗΕ για την «εγκληματική πράξη» ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του ανώτατου ηγέτη
- Ιράν: «Η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή», λέει ο ΥΠΕΞ του Ομάν
- Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί στο Πακιστάν σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ
- Ιράν: Ο Τραμπ προετοιμάζει τους Αμερικανούς για «πιθανόν και άλλες απώλειες» – «Ετσι είναι τα πράγματα»
- Κύπρος: H βρετανική βάση στο Ακρωτήρι «χτυπήθηκε από drone» – Σε «κατάσταση υψηλού συναγερμού»
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Απειλούμαστε;
