«Φρένο» στις αδικαιολόγητες αυξήσεις ζωοτροφών επιχειρούν να βάλουν τα αρμόδια υπουργεία
«Φρένο» στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αγορανομική διάταξη.
«Φρένο» στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αγορανομική διάταξη.
Οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσαν την έκδοση αγορανομικής διάταξης, με την οποία οι εταιρίες παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεώνονται να υποβάλλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των «σύνθετων συσκευασμένων ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων».
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι καταρτίζεται Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την υποκατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών από την εγχώρια παραγωγή.
Ο κ. Ρόβλιας ζήτησε «αυτοσυγκράτηση από όλους», ενώ η κ. Αποστολάκη έκανε γνωστό ότι οι τιμές από το 2007 έχουν ξεπεράσει το 50% και μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση το 2009 διαπιστώνονται από το 2010 εκ νέου ανατιμητικές τάσεις. Πρόσθεσε δε ότι το κόστος των ζωοτροφών συμβάλει κατά 60% στο τελικό κόστος προϊόντων.
Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι μετά την αγορανομική διάταξη που ενέταξε τις εταιρείες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στη διαδικασία ενημέρωσης του υπουργείου για τους τιμοκαταλόγους τους, ήρθε και η σειρά των ζωοτροφών και γνωστοποίησε ότι μέχρι σήμερα -από την έκδοση της σχετικής αγορανομικής- το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει αποτρέψει αυξήσεις σε πέντε εταιρείες λιπασμάτων ενώ εκκρεμεί ακόμα το αίτημα μιας κόμη εταιρείας που ζητάει αύξηση 2,17%.
Ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ότι η συγκέντρωση των κοστολογικών στοιχείων και των στοιχείων τιμοκαταλόγων ενδεχομένως να χρειαστούν στο μέλλον, εάν ανακύψει, ζήτημα παραπομπής του ζητήματος των ανατιμήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ο υφυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει καταγγελία παραγωγών για καρτέλ στις ζωοτροφές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ισχυρές καταιγίδες πριν τον τελικό του Μουντιάλ: Η πρόγνωση του καιρού για το Ισπανία – Αργεντινή
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Ουκρανία: Κύμα διαδηλώσεων για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας – Σε δύσκολη θέση ο Ζελένσκι
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442