
«Stress test» και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες αποφάσισε η ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν «υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη, ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό της Ιαπωνίας. Συμφωνήθηκε ακόμα να υποβληθούν σε «τεστ αντοχής» όλοι οι εν λειτουργία πυρηνικοί αντιδραστήρες, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πυρηνικές φιλοδοξίες χωρών, όπως η Τουρκία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν «υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη, ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό της Ιαπωνίας.
«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο Πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι το ζήτημα αφορά και στις γειτονικές με την ΕΕ χώρες, «δείχνοντας» εμμέσως την Τουρκία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες τους σε μια σειρά από «τεστ αντοχής» έως το τέλος του 2011, ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.
Παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα «τεστ αντοχής» που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΕ.
Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Πάμε μια βόλτα;»: Την Κυριακή έρχεται το β’ μέρος του αφιερώματος στον Λάκη Λαζόπουλο
- Άγρια κόντρα και ξέσπασμα Δουδωνή κατά Κωνστατοπούλου για τις ανεξάρτητες αρχές στη Βουλή: «Υπηρετείτε σχέδιο»
- Ινδός δισεκατομμυριούχος προσφέρεται να σώσει τους αδέσποτους «ιπποποτάμους του Εσκομπάρ»
- ΠΑΣΟΚ: Ήξερε η κυβέρνηση για την ενέργεια των ισραηλινών σκαφών στο Global Sumud Flotilla;
- Αντετοκούνμπο: «Το 2027 ξανά στην Εθνική – Θέλω ένα ακόμη πρωτάθλημα ΝΒΑ»
- Νέα αποχή των δικαστικών υπαλλήλων: «Δεν μπορεί να εξαρτάται από την τύχη αν θα γυρίσουμε στα παιδιά μας»


