Δημιουργία καρτέλ με «άλλοθι» την κρίση φοβάται η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Ανησυχίες για εκδήλωση φαινομένων νόθευσης του ανταγωνισμού ή στρέβλωσής του εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ''χτυπάει το καμπανάκι'' του συναγερμού για επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν να κινηθούν στην αγορά εκτός νομιμότητας, επικαλούμενες τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ψυχογιός Βασίλης
Ανησυχίες για εκδήλωση φαινομένων νόθευσης του ανταγωνισμού ή στρέβλωσής του εκφράζει με σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού και »χτυπάει το καμπανάκι» του συναγερμού για επιχειρήσεις που θα επιχειρήσουν να κινηθούν στην αγορά εκτός νομιμότητας, επικαλούμενες τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Σε σχετική της ανακοίνωση, η Επιτροπή υπογραμμίζει, με αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις ή και ενέργειες ενώσεων επιχειρήσεων, οι οποίες για την προάσπιση επαγγελματικών τους συμφερόντων, επικαλούνται τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, ή τις ειδικότερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο τους (αύξηση τιμών των πρώτων υλών, αλλαγή φορολογικού καθεστώτος, κ.λπ.) πως το δίκαιο του ανταγωνισμού, «σε Ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, επιβάλλει στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συγκυρίες, χαράσσοντας αυτόνομη εμπορική πολιτική ανεξάρτητα η μία προς την άλλη και με μέσα που δεν στρεβλώνουν και δεν νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό».
Ενδεχόμενη επιδίωξη, συνεχίζει η Επιτροπή αύξησης ή διατήρησης των κερδών των επιχειρήσεων ή μετακύλισης οικονομικών βαρών στον καταναλωτή μέσα από παράνομες συμπράξεις, αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων ή μονομερείς καταχρηστικές πρακτικές, θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και βλάπτει τον καταναλωτή, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο.
Ενδεικτικά, η ανακοίνωση αναφέρει ως τέτοιες απαγορευμένες πρακτικές τις από κοινού αυξήσεις ή καθορισμό τιμών και περιθωρίων κέρδους, τον περιορισμό της παραγωγής, τον καταμερισμό αγορών, την κατανομή πελατών ή τη νόθευση διαγωνισμών.
«Προ του ενδεχομένου εμφάνισης παρόμοιων στρεβλωτικών φαινομένων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς γνωστοποιεί, ότι στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα, κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης (τύπος, διαδίκτυο, δημόσιες ανακοινώσεις κ.λπ.) και θα επιβάλλει αυστηρότατες κυρώσεις» σε όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν πρακτικές που οδηγούν σε στρεβλώσεις, τονίζει η ανακοίνωση.
Επίσης στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η δυνατότητα της Επιτροπής, στα πλαίσια του προβλεπόμενου από το νόμο Προγράμματος Επιείκειας, να παράσχει το ευεργέτημα της απαλλαγής από τα πρόστιμα, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, σε όσους την συνδράμουν στην αποκάλυψη συμπράξεων με τη μορφή καρτέλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)