Δουρμούσογλου Μιχάλης

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν καταρχήν να υιοθετήσουν «Σύμφωνο για το ευρώ» (Pact for Euro), όπως ονομάστηκε η ηπιότερη μορφή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι με μήνυμα στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσέθετε στο μήνυμα του ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα άλλα στοιχεία του πακέτου.

Στο «Σύμφωνο για το ευρώ», που θα κληθούν οι ηγέτες της ΕΕ να επικυρώσουν τυπικά στις 25 Μαρτίου, υπάρχουν δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές. Το σχέδιο συμφωνίας περιλάμβανε την εγγραφή ορίων χρέους στο εθνικό δίκαιο, σύνδεση των μισθών με την ανταγωνιστικότητα και προβλέψεις για συντονισμό των φορολογικών αλλά και συνταξιοδοτικών συστημάτων στα κράτη-μέλη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται σκληρές διαπραγματεύσεις για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, για τον οποίο η Ελλάδα επιδιώκει τουλάχιστον μία καταρχήν συμφωνία, με στόχο να κλείσει από τώρα το ζήτημα τόσο της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της μείωσης του επιτοκίου.

Σχολιάζοντας τις αναφορές της Ανγκελα Μέρκελ περί μείωσης επιτοκίων υπό τον όρο της προώθησης ιδιωτικοποιήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε στη ΝΕΤ πως το σχέδιο των 50 δισ. ευρώ έως το 2015 είναι απόφαση της κυβέρνησης και δεν συνιστά όρο του μνημονίου ή οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας