Ψυχογιός Βασίλης

Σε αυξητική τροχιά παραμένει η τιμή της βενζίνης, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να φτάνει το 1,646 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 13% την περασμένη εβδομάδα. Σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας δηλώνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό Ντ.Ρόβλια να επισημαίνει σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμής ότι «το πλαφόν επιβάλλεται όταν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές». Παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επιβολή πλαφόν ζητούν ενώσεις καταναλωτών.

Την Τρίτη, η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε οριακά το ρεκόρ της Δευτέρας (1,64 ευρώ), σκαρφαλώνοντας στα 1,646 ευρώ, όπως ανέφερε ο Ντ.Ρόβλιας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ 105,8. Η μέγιστη τιμή έφτασε το 1,837 ευρώ και η ελάχιστη το 1,548 ευρώ.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΑΝ παρακολουθεί την αγορά καυσίμων και την εξέλιξη των τιμών, λέγοντας: «Όταν ακριβαίνει η διεθνής τιμή, αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να πάμε στον βενζινά και να του πούμε ότι εσύ θα μειώσεις, διότι θα τον κλείσουμε. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας και εναρμονισμένες πρακτικές. Δηλαδή, με την αφορμή ότι ακριβαίνουν διεθνώς τα καύσιμα, ξαφνικά να δείτε να ξεφεύγουν στην Ελλάδα οι τιμές της αμόλυβδης στα πρατήρια χωρίς αυτό να δικαιολογείται» είπε ο κ. Ρόβλιας.

Σε ερώτηση για το εάν το υπουργείο θα προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν απάντησε:« Το πλαφόν επιβάλλεται όταν έχουμε παραβατικές συμπεριφορές, όταν έχουμε αισχροκέρδεια και εναρμονισμένες πρακτικές αυξήσεων τιμών που δεν δικαιολογούνται».

Στο πρώτο δίμηνο του έτους, η διεθνής τιμής της αμόλυβδης έχει ακριβύνει κατά 130 δολάρια ανά μετρικό τόνο λόγω των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική. Το ράλι των διεθνών τιμών, παρά την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο ίδιο διάστημα (από 1,3 σε 1,37 δολάρια), έχει οδηγήσει σε αύξηση των λιανικών τιμών της αμόλυβδης κατά 4,4 λεπτά το λίτρο.

Η μέση τιμή την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του ΥΠΕΚΑ, διαμορφώθηκε σε 1,637 ευρώ από 1,62 την προηγούμενη εβδομάδα και 1,593 ευρώ στο τέλος του 2010.

Φθηνότεροι νομοί σύμφωνα με τις ίδιες τιμοληψίες είναι Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Δράμα και Ξάνθη με τιμές που ξεκινούν από 1,603 ευρώ και ακριβότεροι Χίος, Σάμος, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κεφαλλονιά όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 1,755 ευρώ.

Σχεδόν έξι λεπτά το λίτρο αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που διαμορφώνεται (πανελλαδικός μέσος όρος) στα 84,5 λεπτά, από 78,6 πριν από δυο μήνες. Οι τιμές του πετρελαίου ξεκινούν από 82,5 λεπτά στο Κιλκίς και κλιμακώνονται ως 89,9 λεπτά στην Κεφαλλονιά.

Από την πλευρά της, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ) ζήτησε την άμεση επιβολή πλαφόν σε όλα τα είδη καυσίμων, και όχι μόνο στη βενζίνη, αναφέροντας πως «η άνοδος στις τιμές των καυσίμων δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις στον ήδη υψηλό πληθωρισμό, αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και πλήττει τα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να προμηθευτούν βενζίνη για τις μετακινήσεις ή πετρέλαιο για τη θέρμανση τους».

Η ένωση σημειώνει ότι η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να παρέμβουν και προσθέτει ότι το πλαφόν πρέπει να καθοριστεί με βάση τα πραγματικά κοστολογικά στοιχεία που αφορούν την αγορά πρώτης ύλης από τα διυλιστήρια, το κόστος διύλισης και μεταφοράς και το λογικό κέρδος διυλιστηρίων και βενζινοπωλών.

«Το πλαφόν να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αυξήσουν τις τιμές πώλησης όσοι σήμερα, στα πλαίσια του ανταγωνισμού, πωλούν φθηνότερα, φαινόμενο που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία επιβολή πλαφόν στις 13 Σεπτεμβρίου 2010» αναφέρει η ένωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ