Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δαπάνες που αφαιρούνται από το εισόδημα

Δαπάνες που αφαιρούνται από το εισόδημα

Ποιά είναι τα έξοδα, τα οποία μπορεί να καταχωρήσει ο φορολογούμενος, για να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημά του. Οι δαπάνες αυτές συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πχ υποχρεωτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά.

Τα Φυσικά Πρόσωπα, είτε είναι επιτηδευματίες, είτε είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουν το δικαίωμα να μειώσουν το φόρο που τους αναλογεί, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, καταχωρώντας κάποιες δαπάνες. Υπάρχουν δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα και άλλες που μειώνουν το φόρο. Οι δαπάνες με δικαιολογητικά που αφαιρούνται από το εισόδημα είναι :

1. Οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (Ο.Α.Ε.Ε κλπ) αφαιρούνται από το εισόδημα στο 100% της δαπάνης για το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη (Άρθρο 8§1β ΚΦΕ).

2. Οι τόκοι δανείων για δάνεια που συνάφθηκαν μέχρι 31/12/1999 για απόκτηση πρώτης κατοικίας αφαιρούνται από το εισόδημα στο 100% της δαπάνης για το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη (Άρθρο 8§1ε ΚΦΕ).

3. Τόκοι δανείων για δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2000 μέχρι 31/12/2002 για απόκτηση πρώτης κατοικίας αφαιρούνται από το εισόδημα στο 100% της δαπάνης για κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και αναλογικά για κατοικία πάνω από 120 τ.μ. για το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη (Άρθρο 8§1ε ΚΦΕ).

4. Δαπάνες που καταβλήθηκαν μέσα στο 2007 για:

α. Αγορά μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού,

β. Αγορά μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, εφόσον αυτά:

• Δεν μεταβιβάσθηκαν για τρία έτη, δηλαδή μέχρι 31-12-2010

• Δεν προέρχονται από ρευστοποιήσεις ήδη υπαρχόντων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά από νέα κεφάλαια.

Σε περίπτωση συνδικαιούχων επιμερίζεται το ποσό της έκπτωσης ανάλογα με τον αριθμό τους.

Οι παραπάνω δαπάνες αφαιρούνται από το εισόδημα στο 20% της συνολικής δαπάνης και μέχρι 3.000 ευρώ (δηλαδή για δαπάνη 15.000€ για κάθε σύζυγο) για το πρόσωπο που αφορά η δαπάνη (Άρθρο 8§1στ ΚΦΕ).

5. Δαπάνες ιατρικής περίθαλψης των φορολογουμένων και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.

Οι δαπάνες αυτές αφαιρούνται από το εισόδημα στο 100% της δαπάνης (Άρθρο 8§1θ ΚΦΕ) και αφορά το εισόδημα:

α) Του προσώπου που αφορά η δαπάνη.

β) Αν ο ένας από τους συζύγους δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα ή αυτό είναι κατώτερο από τα ποσά των δαπανών ιατρικής περίθαλψης που αφορούν αυτόν και τα πρόσωπο που τον βαρύνουν, ολόκληρο το ποσό των δαπανών ή η διαφορά προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

γ) Όταν το σύνολο των δαπανών του ενός συζύγου είναι ανώτερο από το φορολογούμενο εισόδημά του, τότε η διαφορά που προκύπτει και μέχρι το άθροισμα των δαπανών ιατρικής περίθαλψης και της δαπάνης χωρίς δικαιολογητικά, λόγω αναπηρίας (παρ 2 αρθ 8 ΚΦΕ) προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

δ) Μεταφορά δαπάνης ιατρικής περίθαλψης, όταν υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις λόγω θανάτου και ο ένας από τους συζύγους δεν έχει εισόδημα ή είναι κατώτερο από το άθροισμα όλων των δαπανών του πίνακα αυτού.

Ως τέτοια έξοδα θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής περίθαλψης των προσώπων τα οποία συνοικούν με τον φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό ή είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από έξι χιλιάδες(6.000) ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή εκπίπτει το ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης που υπερβαίνει το συνολικό ετήσιο καθαρό πραγματικό, φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις ή με ειδικό τρόπο ή απαλλασσόμενο ή τεκμαρτό εισόδημα των προσώπων αυτών.

Επίσης, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής περίθαλψης των τέκνων που ορίζονται στο άρθρο 7, στην περίπτωση που καταβάλλονται από γονέα που δεν συνοικεί μαζί τους, λόγω διάζευξης με τον άλλο γονέα.

Δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά που αφαιρούνται από το εισόδημα λόγω αναπηρίας:

Εκτός από τις δαπάνες με δικαιολογητικά υπάρχουν και άλλες δαπάνες που αφαιρούνται από το συνολικό καθαρό εισόδημα για φορολογούμενους με αναπηρία. Οι δαπάνες αυτές δεν γράφονται στον πίνακα 7 αλλά στον πίνακα 3 της δήλωσης «Αφαίρεση ποσού λόγω αναπηρίας κ.λπ.». Στον πίνακα αυτόν γράφουμε τον αριθμό των προσώπων που έχουν αναπηρία κ.λπ. και δικαιούνται την έκπτωση. Το συνολικό ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα είναι 2.400 ευρώ για κάθε πρόσωπο που έχει αναπηρία.

Αφορά τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν εφόσον:

1. Παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία.

2. Είναι τυφλοί γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών της οικείας Νομαρχίας.

3. Είναι νεφροπαθείς και κάνουν αιμοκάθαρση, έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού, πάσχουν από αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.

4. Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, είναι θύματα πολέμου, συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Οι παραπάνω δαπάνες αφαιρούνται από το εισόδημα του προσώπου που αφορά η δαπάνη. Όταν ο ένας από τους συζύγους δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα ή αυτό είναι μικρότερο από το ποσό των 2.400 ευρώ για κάθε πρόσωπο που έχει αναπηρία, κλπ ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο «Φορολογική Δήλωση 2011 για Φυσικά Πρόσωπα» των Χ.Παύλου και Ι.Γκούρλια.

in.gr

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024