Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά όχι του ίδιου του τέως προέδρου, έχουν ζητήσει οι αιγυπτιακές αρχές τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από ευρωπαϊκές χώρες.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει σχετικό αίτημα για «άλλους αξιωματούχους» και όχι για τον τέως πρόεδρο της Αιγύπτου.

Ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ το ζήτημα αυτό να συζητηθεί και στο ECOFIN της Τρίτης, στις Βρυξέλλες.

«Το Παρίσι δέχθηκε αίτημα από τις αιγυπτιακές αρχές για το ‘πάγωμα’ των περιουσιακών στοιχείων πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Εξετάζουμε αυτό το αίτημα και φυσικά θα συνεργαστούμε με τις αιγυπτιακές αρχές» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας και εκείνος ότι το αίτημα δεν αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Χόσνι Μουμπάρακ και των μελών της οικογένειάς του.

Στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χαγκ δήλωσε επίσης ότι έλαβε αντίστοιχο αίτημα.

«Φυσικά θα συνεργαστούμε» με τις αιγυπτιακές αρχές «σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς εταίρους, όπως πράξαμε στην περίπτωση της Τυνησίας» πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της οικογένειάς του.

«Εάν υπάρξουν αποδείξεις για κατάχρηση ή παράνομη χρήση δημοσίων πόρων, θα λάβουμε γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα» πρόσθεσε ο Χαγκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο Χόσνι Μουμπάρακ κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Βρετανία.

«Υπάρχουν έξι ή επτά Αιγύπτιοι, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν περιλαμβάνεται ο Μουμπάρακ» δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Λάβαμε αίτημα από τις αιγυπτιακές αρχές για τη δικαστική συνδρομή ως προς το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων πρώην μελών της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου. Το εξετάζουμε» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως η Ελβετία έχει ήδη «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να κατέχει στο έδαφός της ο Χόσνι Μουμπάρακ και το περιβάλλον του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο