Πότε θα ισχύει το αυτόφωρο για φορολογικές οφειλές
Στην αναδιατύπωση των διατάξεων για το αυτόφωρο προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. H διαδικασία του αυτοφώρου για όσους χρωστούν ΦΠΑ θα ισχύει για διάστημα 20 μηνών, αν πρόκειται για οφειλή έως 75.000 ευρώ, και 5 ετών, αν το ποσό είναι μεγαλύτερο.
Στην αναδιατύπωση των διατάξεων για το αυτόφωρο προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των νομοτεχνικών βελτιώσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Έτσι, οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται και με την βούλα του υπουργείου Δικαιοσύνης εντός του πλαισίου των αρχών του δικαίου.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η διαδικασία του αυτοφώρου για όσους χρωστούν ΦΠΑ θα ισχύει για διάστημα 20 μηνών, αν πρόκειται για οφειλή έως 75.000 ευρώ, και 5 ετών, αν το ποσό είναι μεγαλύτερο.
Προβλέπεται ειδικότερα ότι για τη µη απόδοση ΦΠΑ ο παραβάτης θα µπορεί να συλληφθεί σε χρόνο που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του προβλεπόµενου χρόνου παραγραφής του αδικήµατος.
Αν δηλαδή πρόκειται περί πλημμελήματος, θα μπορεί να συλληφθεί ανά πάσα στιγµή μέσα σε διάστημα 20 μηνών από την παρέλευση της τετράµηνης προθεσµίας που έχει στη διάθεσή του για την καταβολή της οφειλής.
Αν πρόκειται περί κακουργήµατος (παραγράφεται στη 15ετία) η δυνατότητα των διωκτικών αρχών να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη θα ισχύει για πέντε χρόνια.
Όσον αφορά στην επιβολή ποινών φυλάκισης χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης από το δικαστήριο ανασταλτικού αποτελέσµατος της απόφασης, η διάταξη αυτή απαλείφθηκε εντελώς, καθώς αξιολογήθηκε ως παρέµβαση στην κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ελεύθερος να αποφασίζει για τη µεταχείριση του κατηγορουµένου.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί για δεύτερη ανάγνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εργατικό ατύχημα στα Γιαννιτσά: Τρεις τραυματίες μετά από κατάρρευση σκαλωσιάς
- Γουίλεμ Νταφόε: «Δεν με έχει ενοχλήσει που δεν έχω λάβει Όσκαρ»
- Επισιτισμός – Τουρισμός: 24ωρη απεργία στις 24 Ιουνίου από την ΠΟΕΕΤ – Τα αιτήματα
- Σύμβαση για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αρκαλοχωρίου
- Ναρκωτικά και «δανεικά ζώα» λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ – Τι περιλαμβάνει η δικογραφία για τις συλλήψεις στην Κρήτη
- Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων
- Με Μπλε Σελήνη θα αποχαιρετήσουμε τον Μάιο – Πότε θα δούμε το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο
- Κομισιόν για Ελλάδα: Πέφτει η ανάπτυξη, ανεβαίνει ο πληθωρισμός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442