Η υπέρβαση της κρίσης χρέους απαιτεί έξοδο χωρών από την Ευρωζώνη, λέει ο Κ.Ρογκόφ
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να βγούν από την Ευρωζώνη για 10 με 15 χρόνια, ώστε να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ, ενώ, παράλληλα, συνιστά «κούρεμα» στα ομόλογα της τάξεως του 30% με 40%. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της JP Morgan λέει ότι ακόμη και μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να βγούν από την Ευρωζώνη για 10 με 15 χρόνια, ώστε να επιλυθεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Ρογκόφ φέρεται να είπε ακόμα ότι οι ιδιώτες που κατέχουν ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρω-περιφέρειας θα πρέπει να αποδεχθούν μία μείωση στην αξία των τίτλων, της τάξεως του 30% με 40%, προκειμένου η Ευρωζώνη να καταφέρει να εξέλθει από την κρίση.
Ο κ. Ρογκόφ πρόσφατα είχε υποστηρίξει πως το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είναι ανοικτό, παρά τη στήριξη της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ είχε εκτιμήσει ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να παραμένει ενωμένη, αν και κάποια κράτη-μέλη ίσως αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση τους χρέους τους.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της JP Morgan Τζέιμι Ντίμον λέει ότι ακόμη και μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt προεξοφλεί ότι «το ευρώ θα υπάρχει και σε πέντε χρόνια».
Επίσης, διαβεβαιώνει ότι η JP Morgan δεν θα περιορίσει τις θέσεις της στα κρατικά ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, το ύψος των οποίων είναι 20 δισ. δολάρια.
Ο κ. Ντίξον λέει ότι περιμένει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν την πολιτική «μαστίγιου και καρότου» και επισημαίνει ότι απαιτούνται αλλαγές στα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων (σ.σ αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων).
Όπως αναφέρει, «δεν γίνεται σε μία χώρα να συνταξιοδοτούνται στα 50 και σε άλλη στα 60. Αυτό ούτε είναι σωστό, ούτε μπορεί να λειτουργήσει».
Ο Τζέιμι Ντίξον ανήκει στον κύκλο των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και θεωρείται πιθανός διάδοχος του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Netflix: Αλλάζει το τοπίο στην ψυχαγωγία – Τι σημαίνει η εξαγορά της Warner
- Athens Airport Soars as Luxury Travel Rebounds
- Έχει καταλάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την εθνική ζημιά που έκανε με την υπόθεση Predator;
- Ρεάλ Σοσιεδάδ: Πρόληψη τραυματισμών με τεχνολογία κβαντικής έμπνευσης
- Πτώση βράχων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου – Κλειστή η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας
- Κείτ Γουίνσλετ: Περπατώντας στο κόκκινο χαλί αγκαλιά με τον γιο της στην πρεμιέρα της ταινίας τους


