Στα 2,5 δισ. δολάρια το κόστος του επόμενου ρομπότ στον Άρη
Το Curiosity της NASA θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο τροχοφόρο ρομπότ που έχει εκτοξευτεί ποτέ, αλλά και η ακριβότερη αποστολή που έχει σχεδιαστεί ως σήμερα για την εξερεύνηση του Άρη. Έπειτα από διετή αναβολή, και με το κόστος να έχει εκτιναχθεί στα 2,5 δισ. δολάρια, το ρομπότ που θα εξετάσει αν ο πλανήτης είναι φιλόξενος θα αναχωρήσει το Νοέμβριο.
Το Curiosity της NASA θα είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο τροχοφόρο ρομπότ που έχει εκτοξευτεί ποτέ, αλλά και η ακριβότερη αποστολή που έχει σχεδιαστεί ως σήμερα για την εξερεύνηση του Άρη.
Με τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού να έχουν ξεπεράσει τα 660 εκατομμύρια δολάρια, το συνολικό κόστος έχει φτάσει πλέον τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μόλις εννέα μήνες πριν από την εκτόξευση, η οποία έχει ήδη αναβληθεί κατά δύο χρόνια, και προγραμματίζεται τώρα για τέλη Νοεμβρίου, η NASA ανακοίνωσε ότι χρειάζεται ακόμα 82 εκατομμύρια για τις τελικές δοκιμές.
Το Curiosity, με την επίσημη ονομασία Επιστημονικό Εργαστήριο του Άρη (MSL), είναι σχεδιασμένο να εξετάσει το κατά πόσο ο Άρης είναι, ή ήταν, κατάλληλος για
τη διατήρηση μικροβιακής ζωής.
Το ρομπότ έχει μέγεθος τζιπ και αντλεί ενέργεια από μια θερμοηλεκτρική ενέργεια ραδιενεργών ισοτόπων.
Πέντε φορές βαρύτερο από το Spirit και το Opportunity, τα δύο μικρά ρομπότ που εξερευνούν το αρειανό τοπίο από το 2004, το Curiosity φέρει μεταξύ άλλων ένα λέιζερ που τρυπά βράχους για να αναλύσει το εσωτερικό τους.
Το MSL θα είναι επίσης η πρώτη αποστολή που επιχειρεί προσεδάφιση ακριβείας στον Άρη (ένθετη αριστερά) -τα προηγούμενα ρομπότ ήταν τυλιγμένα σε αερόσακους ώστε να μπορούν να αναπηδούν κατά την ανώμαλη προσγείωση.
Όπως ενημέρωσε η NASA την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή, οι δυσκολίες που οδήγησαν σε υπερβάσεις του κόστους αφορούν κυρίως τα ηλεκτρονικά συστήματα, το ραντάρ προσεδάφισης και το τρυπάνι του ρομπότ.
Την ευθύνη της αποστολής έχει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA, σε συνεργασία με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τρόφιμα: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων
- Κρουαζιερόπλοιο MV Hondius: Εν πλω προς τα Κανάρια – «Όλοι θα μείνουν μέσα μέχρι την άφιξη των αεροσκαφών»
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 22χρονος που έτρεχε με 162 χλμ στην εθνική οδό
- Εγκαινιάστηκε το πρώτο Αυτοδιοικητικό-Επιχειρηματικό Κέντρο στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης
- Παράπονα του Κομπανί για τη διαιτησία: «Πολλές αποφάσεις εναντίον μας»
- «Η γη της ελιάς»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- «Κιβωτός του Κόσμου»: Να κάτσουν στο εδώλιο ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα για οικονομικά αδικήματα ζητά ο εισαγγελέας
- «Έκλεισε» η 2η σεζόν του Χάρι Πότερ προτού κάνει πρεμιέρα η πρώτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442