Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτά υπέρ του λαού ο στρατός στην Αίγυπτο, διάλογο με όλους θέλει η κυβέρνηση

Ανοιχτά υπέρ του λαού ο στρατός στην Αίγυπτο, διάλογο με όλους θέλει η κυβέρνηση

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, που δηλώνουν εγγυήτριες της δημοκρατικής ελευθερίας για ειρηνική συγκέντρωση, τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ του λαού, λέγοντας ότι δεν θα ασκήσουν βία κατά των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία την Τρίτη και θα ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα αρχίσει εφ'ολης της ύλης διάλογο με όλα τα κόμματα...

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου τάσσονται ανοιχτά υπέρ του λαού και δηλώνουν ότι δεν θα ασκήσουν βία κατά των πολιτών που θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πορεία την Τρίτη και θα ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, ο στρατός διαβεβαιώνει ότι δεν θα κάνει χρήση βίας κατά τη διάρκεια της πορείας του ενός εκατομμυρίου πολιτών την Τρίτη.

«Η παρουσία του στρατού στους δρόμους είναι για το καλό σας και για τη διασφάλιση της ασφάλειάς σας», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει στη συνέχεια «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του μεγάλου λαού μας».

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι νόμιμα, επισημαίνει ακόμα η ανακοίνωση, και προσθέτει ότι οι ένοπλες δυνάμεις «είναι πρόθυμες να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία του έθνους και των πολιτών». «Η ελευθερία της έκφρασης με ειρηνικά μέσα είναι εγγυημένη για όλους τους πολίτες», επισημαίνει ακόμη η ανακοίνωση.

Επισημαίνει πάντως ότι δεν θα επιτρέψει σε παράνομους να λεηλατήσουν, να επιτεθούν και να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.

Μέχρι σήμερα ο στρατός, παρότι η κυβέρνηση τον είχε κατεβάσει στους δρόμους σε μία προφανή επίδειξη ισχύος, είχε αποφύγει να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών κάτι που έπραξε χωρίς αναστολές η αστυνομία.


Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ τον εξουσιοδότησε να αρχίσει διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα. Αντικείμενο θα είναι οι συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ικανοποιώντας μέρος των αιτημάτων των διαδηλωτών.

Το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει αλλά στην πράξη παραμένει ανεφάρμοστο. Οι αστυνομικοί επέστρεψαν στις περιπολίες, σε μία προσπάθεια να επαναφέρουν την τάξη και να σταματήσουν τις λεηλασίες. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 120, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Πιέζει και η διεθνής κοινότητα

Την ίδια στιγμή, με την πίεση από το εσωτερικό σταθερή αν όχι διογκούμενη, κλιμακώνεται και η πίεση από εξωτερικό.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο υπογραμμίζει ότι «ο τρόπος με τον λειτουργεί η χώρα πρέπει να αλλάξει» αλλά επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της αλλαγής είναι στα χέρια του αιγυπτιακού λαού.

Οι ΗΠΑ δεν θα καθορίσουν την αλλαγή ηγεσίας δείχνουν όμως το δρόμο των αλλαγών ζητώντας κατά τη νέα εποχή «περισσότερες ελευθερίες». Πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει επαφές με τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγέτη της αντιπολίτευσης που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων για τυχόν συνομιλίες μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς.

Στην Αίγυπτο βρίσκεται και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, Φράνκ Βίσνερ, ο οποίος «έχει την ικανότητα» να μιλήσει με τους Αιγύπτιους πολιτικούς ηγέτες. Την πληροφορία ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των συναντήσεων. Είπε πάντως ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πρέπει να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σαφής ήταν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που μιλώντας στο BBC απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του Χ.Μουμπάρακ αλλά υπογράμμισε πως «η επιλογή της καταστολής» δεν είναι η «σωστή επιλογή», καθώς θα έχει «κακή κατάληξη για την Αίγυπτο, κακή κατάληξη για τον κόσμο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε, εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για την αξιολόγηση των εξελίξεων στην περιοχή. Αμφότεροι αναγνώρισαν τα «νόμιμα και φυσικά δημοκρατικά δικαιώματα» των Αιγυπτίων, όπως αναφέρεται σε τουρκική ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αιγύπτιος και ο ίδιος, Αμρ Μούσα, απηύθυνε και αυτός έκκληση για «ειρηνική μετάβαση» στην Αίγυπτο. «Πρέπει να υπάρξει ένας ειρηνικός τρόπος να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, μία ειρηνική μετάβαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μετάβαση «από τη μία εποχή στην άλλη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024