Τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της χρεοκοπημένης τράπεζας Landsbanki, καθώς και ένα ακόμα ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα, συνέλαβε η ισλανδική αστυνομία, στο πλαίσιο έρευνας για οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν την κατάρρευση της τράπεζας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Όλαφουρ Τορ Χάουκσον, δικαστής αναμένεται να αποφασίσει περίπου το απόγευμα της Παρασκευής εάν τα στελέχη θα παραμείνουν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για χειραγώγηση της αγοράς.

Οι δύο συλληφθέντες είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Landsbanki Σίγκουριον Αρνασον και ο Ίβαρ Γκούντιονσον, πρώην επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της ίδιας τράπεζας.

Ο Χάουκσον, πρώην σερίφης σε μια μικρή πόλη έξω από Ρέικιαβικ, ερευνά τα καταγγελθέντα οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν σε κατάρρευση τον τραπεζικό τομέα στην Ισλανδία -όπως τη χειραγώγηση της αγοράς, τις αγοραπωλησίες μετοχών με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, τη χορήγηση δανείων χωρίς να προσημειώνονται επαρκή περιουσιακά στοιχεία.

Η Landsbanki και άλλες μεγάλες τράπεζες της χώρας του βόρειου Ατλαντικού κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, υπό το βάρος των κολοσσιαίων χρεών που επισωρεύτηκαν μετά από χρόνια επιθετικής επέκτασής τους στο εξωτερικό.

Η εξέλιξη προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη αποδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ελεύθερη πτώση του ισλανδικού νομίσματος.

Ο Χάουκσον δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ανακρίνει επτά πρώην στελέχη της Landsbanki μετά από έρευνες σε τρία κτίρια στο Ρέικιαβικ, στο πλαίσιο έρευνας για οικονομική απάτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο