Υπό δέσμευση λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για τρομοκρατία
Τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναβαθμίζει την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων για πολίτες που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αναβαθμίζει την Αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Με τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου, η Αρχή, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχέστερα στις προκλήσεις που θέτουν η ποικιλομορφία και η ποσοτική εξάπλωση του εθνικού και διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αθέμιτη διακίνηση και απόκρυψη κεφαλαίων», όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Διευρύνονται μάλιστα και οι αρμοδιότητές της, καθώς περνούν στον δικό της έλεγχο οι δηλώσεις πόθεν έσχες περίπου 50.000 στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, με σκοπό να εντοπιστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.
Επιλέγεται η συγχώνευση των αρμοδιοτήτων σε έναν ενιαίο φορέα με τη δημιουργία ανεξάρτητης και αναβαθμισμένης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Η Αρχή θα αποτελείται από έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό εν ενεργεία και από 11 μέλη τριετούς θητείας. Για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών της στόχων θα λειτουργούν τρία επιμέρους τμήματα: Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, Μονάδα Οικονομικών Κυρώσεων κατά Υπόπτων Τρομοκρατίας και Μονάδα Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεξάρτητη Αρχή είχε υποβαθμιστεί σε Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και είχε τεθεί υπό την άμεση εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών το 2007, επί υπουργίας του Γ.Αλογοσκούφη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θύματα του γιατρού που καταδικάστηκε για «φακελάκι» αποκαλύπτουν – «Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει εγκληματήσει μόνο μία φορά»
- Ο Τίμοθι Μπάσφιλντ παραπέμπεται επισήμως σε δίκη με τέσσερις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου
- Το διεθνές «ναυάγιο» των ΕΠΟ και ΚΕΔ στη διαιτησία
- Ο Έπσταϊν εκπαιδεύτηκε ως Ισραηλινός κατάσκοπος, αναφέρει έγγραφο του FBI
- Ρωσία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ μετά από πυροβολισμούς στη Μόσχα
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – Βόλος
