Επανεκλογή Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας δείχνουν τα exit poll
Νικητή με 79,1% δείχνουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο τα exit poll των προεδρικών εκλογών της Λευκορωσίας, ο οποίος βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της χώρας από το 1994. Νοθεία, βίαιη διάλυση μετεκλογικής συγκέντρωσης αλλά και ξυλοδαρμό υποψηφίου καταγγέλλει η αντιπολίτευση.
Νικητή με 79,1% δείχνουν τον Αλεξάντερ Λουκασένκο τα exit poll των προεδρικών εκλογών της Λευκορωσίας, ο οποίος βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της χώρας από το 1994.
Σύμφωνα με τo exit poll του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΟΝΤ, επόμενος στην προτίμηση του εκλογικού σώματος ήρθε, με μόλις 4,2%, ο Γκριγκόρ Κοστούσεφ. Συνολικά, οι υποψήφιοι για τη προεδρία της χώρας ήταν δέκα.
Η επανεκλογή του Λουκασένκο ήταν σχεδόν αναμενόμενη, όπως και οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία. Επιπλέον όμως, οπαδοί της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν πως η αστυνομία ξυλοκόπησε τον Βλαντιμίρ Νεκλιάγεφ -έτερο προεδρικό υποψήφιο- ενώ ο ίδιος ηγείτο πορείας 200 οπαδών του που κατευθυνόταν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρική πλατεία.
Ο ίδιος, όπως αναφέρει το Reuters, είχε ρίξει νωρίτερα άκυρο ψηφοδέλτιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η αντιπολίτευση είχε προαναγγείλει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα παρά τις «προειδοποιήσεις» του Α.Λουκασένκο πως η αστυνομία δεν θα το επέτρεπε.
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκατοντάδες Λευκορώσοι που συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία του Οκτωβρίου στη λευκορωσική πρωτεύουσα κουνώντας κόκκινες και άσπρες σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Στα εργαστήρια συντήρησης αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας – Απορρίπτεται σενάριο δολιοφθοράς
- Γροιλανδία: MAGA, αλλά όχι του Τραμπ – Το κόκκινο καπελάκι της αντίστασης στον Αμερικανό πρόεδρο, ξεπούλησε
- Θυελλώδεις άνεμοι 130 χλμ/ώρα «σφυροκοπούν» την Πάτρα – Bίντεο από τη γέφυρα στο Ρίο – Αντίριο
- «Ξορκίζει» το Μαξίμου την Καρυστιανού, αλλά οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση!
- Θεσσαλονίκη: Παραμένουν οι αγρότες των Μαλγάρων στο μπλόκο, χωρίς να κλείνουν δρόμους – «Δεν φεύγουμε»
- Η αποτυχία φωνάζει: Ξέρουμε τι θα δούμε με τον Λανουά στην ΚΕΔ
