Υποχωρεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα πολιτικά κόμματα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας σε 86 χώρες με τη συμμετοχή 90 χιλιάδων πολιτών.

Οι πολίτες έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη και σε άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ υποχωρεί και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε ΜΚΟ και Εκκλησία.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 6 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι η διαφθορά αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα δωροδοκίας τον τελευταίο χρόνο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα βαθμολογούνται με 4,6 (5=διεφθαρμένος) έναντι 3,8 το 2004, η Βουλή με 4,3 από 3 το 2004, τα Μέσα Ενημέρωσης με 4,3 από 3,5 το 2004 και η Εκκλησία με 3,5 από 2,7 το 2004.

Το 18% των ερωτηθέντων λέει ότι δωροδόκησε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο για να προχωρήσει 1 από τις 9 συναλλαγές του.

Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73%.

Τέλος, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το σχετικό ποσοστό φτάνει το 66%, έναντι 59% το 2007.

Στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 82% από 52% το 2007, ενώ στην Πορτογαλία είναι 75% από 64% το 2007.

Το θέμα συζήτησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Οι φτωχοί είναι εκείνοι που πληρώνουν περισσότερο σε δωροδοκίες. Και ένα άλλο, που δεν είναι καθόλου καλό, είναι ότι οι νέοι πληρώνουν περισσότερο από ό,τι άνθρωποι μέσης ηλικίας, που αυτό σημαίνει ότι η νέα γενιά δεν μεγαλώνει σωστά σε παγκόσμια βάση» τόνισε ο κ. Μπακούρης.

Δείτε την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας εδώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας