Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διευρύνεται και στην Ελλάδα η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς
Ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνεια-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης

Διευρύνεται και στην Ελλάδα η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς

Υποχωρεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε πολιτικά κόμματα και κυβερνήσεις, όπως προκύπτει από έρευνα της «Διεθνούς Διαφάνειας» σε 86 χώρες με τη συμμετοχή 90 χιλιάδων πολιτών. Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Απογοήτευση στην Ελλάδα με κακές επιδόσεις για κόμματα, Μέσα Ενημέρωσης και θεσμούς όπως η Βουλή. Με μεγαλύτερη δυσπιστία αντιμετωπίζονται οι ΜΚΟ και η Εκκλησία.

Υποχωρεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στα πολιτικά κόμματα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας σε 86 χώρες με τη συμμετοχή 90 χιλιάδων πολιτών.

Οι πολίτες έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη και σε άλλους θεσμούς, όπως το Κοινοβούλιο, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ υποχωρεί και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε ΜΚΟ και Εκκλησία.

Από την έρευνα προκύπτει ότι 6 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι η διαφθορά αυξάνεται τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ένας στους τέσσερις αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα δωροδοκίας τον τελευταίο χρόνο.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα πολιτικά κόμματα βαθμολογούνται με 4,6 (5=διεφθαρμένος) έναντι 3,8 το 2004, η Βουλή με 4,3 από 3 το 2004, τα Μέσα Ενημέρωσης με 4,3 από 3,5 το 2004 και η Εκκλησία με 3,5 από 2,7 το 2004.

Το 18% των ερωτηθέντων λέει ότι δωροδόκησε τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο για να προχωρήσει 1 από τις 9 συναλλαγές του.

Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 73%.

Τέλος, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Το σχετικό ποσοστό φτάνει το 66%, έναντι 59% το 2007.

Στην Ιρλανδία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 82% από 52% το 2007, ενώ στην Πορτογαλία είναι 75% από 64% το 2007.

Το θέμα συζήτησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς» Κώστας Μπακούρης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

«Οι φτωχοί είναι εκείνοι που πληρώνουν περισσότερο σε δωροδοκίες. Και ένα άλλο, που δεν είναι καθόλου καλό, είναι ότι οι νέοι πληρώνουν περισσότερο από ό,τι άνθρωποι μέσης ηλικίας, που αυτό σημαίνει ότι η νέα γενιά δεν μεγαλώνει σωστά σε παγκόσμια βάση» τόνισε ο κ. Μπακούρης.

Δείτε την έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας εδώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024