«Κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις που επιτρέπουν μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της υπουργού Εργασίας με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με κάποιες νίκες αλλά και σημαντικές απώλειες: η τρόικα επέβαλε γενικευμένη κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων χωρίς όριο μείωσης μισθού. Ωστόσο δέχτηκε να λειτουργεί σαν «πάτωμα» η εθνική συλλογική σύμβαση (740 ευρώ σήμερα) και την ισχύ για 1+1 έτος. Δεν έγινε αποδεκτή η ρήτρα μη απολύσεων ούτε η θέσπιση όρων υπό τις οποίους μία επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Mega οι συνομιλίες της υπουργού Εργασίας με την τρόικα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με κάποιες νίκες αλλά και σημαντικές απώλειες: η τρόικα επέβαλε γενικευμένη κατίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων χωρίς όριο μείωσης μισθού. Ωστόσο δέχτηκε να λειτουργεί σαν «πάτωμα» η εθνική συλλογική σύμβαση (740 ευρώ σήμερα) και την ισχύ για 1+1 έτος. Δεν έγινε αποδεκτή η ρήτρα μη απολύσεων ούτε η θέσπιση όρων υπό τις οποίους μία επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε επιχειρησιακές συμβάσεις.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών χωρίς να υπάρχει πλαφόν στη μείωση των μισθών. Ωστόσο, δεν θα μπορούν να είναι μικρότερες από τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ.
Τις συμβάσεις θα υπογράφει το σωματείο της επιχείρησης. Στην περίπτωση πάντως που η επιχείρηση έχει λιγότερους από 50 εργαζόμενους ή δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις θα αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η επιχειρησιακή σύμβαση θα έχει διάρκεια 1+1 έτος.
Σε αυτό το διάστημα θα παραμένει αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων με τον αριθμό των απολύσεων να είναι ίσος με τον αριθμό των προσλήψεων. Επιπλέον οι απολυμένοι υπάλληλοι θα αποζημιώνονται με βάση τον πρότερο μισθό και όχι τον μειωμένο που θα λαμβάνουν.
Σημειώνεται ότι για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.
Το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε το Mega, υποστηρίζει ότι η τρόικα εγκρίνει την επέκταση των συμβάσεων ακόμα και σε όσους δεν εκπροσωπούνται συνδικαλιστικά εκτός όμως από τις επιχειρήσεις όπου ισχύει η σύμβαση ειδικών συνθηκών
Η επιχειρησιακή σύμβαση θα τίθεται μεν υπόψη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά το όργανο θα έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, όχι δηλαδή τη δυνατότητα να απορρίψει τη συμφωνία.
Τέλος, θα αυξηθεί το διάστημα δυνατότητας εφαρμογής της εκ περιτροπής απασχόλησης από 6 σε 9 μήνες ενώ θα καταργηθεί η προσαύξηση του 10% για τις υπερωρίες των μερικώς απασχολουμένων.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το τένις στα άκρα: Η Σαμπαλένκα ανοίγει θέμα μποϊκοτάζ
- ΤτΕ: Το κακό σενάριο για τις τράπεζες αν παραταθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή
- Ακυρώσεις πτήσεων και απογείωση τιμών από αεροπορικές εταιρείες λόγω Ιράν
- Κατηγορούμενος για κακούργημα ο διανομέας που πετούσε πέτρες κατά γυναικών στην Κηφισιά
- ΔΕΗ Tour of Hellas 2026: Η Ελλάδα και το ποδήλατο σε πρώτο πλάνο μέσα από μία εντυπωσιακή αγωνιστική διαδρομή με την υποστήριξη της ΔΕΗ
- Χέγκσεθ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν δεν έχει τελειώσει – Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση, θα αμυνθούμε επιθετικά
- Η Μπάγερν επενδύει στο μέλλον: Στο στόχαστρο ο 16χρονος Κβαρατσκέλια
- Άντριου και Μάντελσον: Η καμπάνια κατά της παιδικής κακοποίησης που τους οδήγησε στον κύκλο του Έπσταϊν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 05.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-alejandro-de-roa-649065356-28057031-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442