Δύο οι προεδρικές ορκωμοσίες στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ο Λοράν Γκμπάμπο ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας, παραβλέποντας τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να απορρίψει το εκλογικό αποτέλεσμα που ήθελε νικητή τον Αλασάν Ουατάρα. Σε δική του τελετή ορκωμοσίας προχώρησε και ο Αλ.Ουατάρα.

Δύο οι προεδρικές ορκωμοσίες στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Ο Λοράν Γκμπάμπο ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας, παραβλέποντας τις διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να απορρίψει το εκλογικό αποτέλεσμα που ήθελε νικητή τον Αλασάν Ουατάρα.

Σε δική του τελετή ορκωμοσίας προχώρησε και ο Αλ.Ουατάρα, ο οποίος νωρίτερα το Σάββατο είχε παραδώσει στον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μια χειρόγραφη ορκωμοσία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας Γκιγιόμ Σόρο επέδωσε την παραίτησή του στον Ουατάρα, τον οποίο δήλωσε ότι αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν θα παραδώσω ποτέ την εθνική κυριαρχία μας» είπε μετά την τελετή ορκωμοσίας και υπό τον ήχο επιφωνημάτων και βουβουζέλων.

Ο Αλασάν Ουατάρα είχε αναδειχθεί νικητής από την εκλογική επιτροπή της Ακτής του Ελεφαντοστού, ωστόσο, το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε τη νίκη του υπέρ του Λ.Γκμπάμπο.

Την ώρα της ορκωμοσίας, ο Αλασάν Ουατάρα σκοπεύει να πραγματοποιήσει τη δική του τελετή ορκωμοσίας σε μία εγκατάσταση του Αμπιτζάν που θα φρουρούν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα του προαστίου Αμπόμπο και στο προάστιο Ανγιάμα, στα βόρεια της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, σύμφωνα με αυτήκοες μάρτυρες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει βυθισθεί στην κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Η Εκλογική Επιτροπή επικύρωσε τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάμπο επί του αναγνωρισμένου ως «εκλεγμένου προέδρου» από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αντιπάλου του Αλασάν Ουατάρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου και έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Αλασάν Ουατάρα.

Η Αφρικανική Ένωση, από την πλευρά της, δήλωσε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον όσων προσπαθούν να υπονομεύσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Ακτής του Ελεφαντοστού, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή.

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι θα συνεργαστεί με την εκλεγμένη ηγεσία της χώρας που στηρίζει ο ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr