Δορυφόρος με γιγάντια κεραία συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική τηλεφωνία
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν ο εμπορικός δορυφόρος με τη μεγαλύτερη κεραία που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά. Ο Skyterra-1 θα προσφέρει στην αμερικανική αγορά μια «υβριδική» υπηρεσία που συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική επικοινωνία.
Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από το Καζακστάν ο εμπορικός δορυφόρος με τη μεγαλύτερη κεραία που έχει τεθεί ποτέ σε τροχιά. Ο Skyterra-1 θα προσφέρει στην αμερικανική αγορά μια «υβριδική» υπηρεσία που συνδυάζει την κινητή με τη δορυφορική επικοινωνία.
Ο δορυφόρος αποτελεί τμήμα του δικτύου 4G-LTE που υλοποιεί η αμερικανική Lightsquared. Υπό κανονικές συνθήκες, οι τηλεφωνικές κλήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου κινητής, ενώ στην περίπτωση που ο συνδρομητής βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη οι κλήσεις θα δρομολογούνται μέσω του Skyterra-1.
Για να μπορεί να επικοινωνεί με τα συμβατά υβριδικά τηλέφωνα, ο δορυφόρος θα ξεδιπλώσει στο διάστημα μια κεραία από μεταλλικό πλέγμα, διαμέτρου 22 μέτρων.
Όμως παρά την προηγμένη τεχνολογία. το εγχείρημα της Lightsquared είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Δύο άλλες εταιρείες που προσπάθησαν πρόσφατα να δημιουργήσουν ανάλογα υβριδικά δίκτυα, η Terrestar και η DBSB North America, αναγκάστηκαν τελικά να ζητήσουν προστασία από τους πιστωτές τους λόγω των υπέρογκων χρεών.
Όπως επισημαίνει το BBC, η Lightsquared θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, καθώς θα πουλά τις υπηρεσίες της όχι στους ίδιους καταναλωτές, αλλά σε όσες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιθυμούν να προσφέρουν υβριδικές υπηρεσίες λιανικής.
Ο Skyterra-1,τον οποίο κατασκεύασε η Boeing, εκτοξεύτηκε την Κυριακή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με ρωσικό πύραυλο Proton.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βορίζια: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος – Έκοψαν 134 ελιές αγρότη που αρνήθηκε να παραδώσει το χωράφι του
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Α’)
- O Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Εθνικό στον πρώτο ημιτελικό του πρωταθλήματος
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές
- Ο λαός θα είναι ο καλύτερος κριτής για το ποια ή ποιος θα ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης και θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο
- «Αυτή είναι η προσφορά της Ζάλγκιρις στον Βαλαντσιούνας» (pic)
- Νότια Κορέα: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών ελικοπτέρων αξίας 4,2 δισ. δολαρίων
- Το κόστος στέγασης ως αιτία οργής των ψηφοφόρων – Έλλειψη κατοικιών και αποτυχία του ελέγχου των ενοικίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442