Η Πορτογαλία φοβάται ότι ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ
Η αποτυχία να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Πορτογαλία να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, προειδοποιεί ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε «ακραία κατάσταση» και χρειάζεται έναν μεγάλο συνασπισμό» λέει ο Λουίς Αμάντο, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση αναπόφευκτα οι αγορές θα αναγκάσουν τη Λισαβόνα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Η αποτυχία να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Πορτογαλία να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, προειδοποιεί ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον «ακραίας κατάστασης και χρειάζεται έναν μεγάλο συνασπισμό» λέει ο Λουίς Αμάντο, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση αναπόφευκτα οι αγορές θα αναγκάσουν τη Λισαβόνα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Η Πορτογαλία αντιμετώπισε μια απότομη απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών τις τελευταίας εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για την Ιρλανδία ενέτειναν τους φόβους, σπρώχνοντας τα πορτογαλικά ομόλογα σε κλείσιμο με τα υψηλότερα επιτόκια αφότου η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.
Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μιας «ακραίας κατάστασης» δήλωσε ο Λουίς Αμάντο σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο έντυπο Expresso. «Η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο συνασπισμό που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση» τόνισε.
«Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα κατανοούν ότι η άλλη εναλλακτική λύση για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι τελικά η αποχώρηση από το ευρώ. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναπόφευκτα θα μας αναγκάσουν να εξετάσουμε οι αγορές» προειδοποίησε.
Μεγάλο μέρος της ανησυχίας για τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τις περασμένες εβδομάδες ήρθε από τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011 στη Βουλή.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, που δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, χρειάζεται υποστήριξη από την αντιπολίτευση για να περάσει τον προϋπολογισμό.
Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που θα οδηγήσει στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011 κατά την πρώτη του ανάγνωση στο Κοινοβούλιο εντός των ημερών, αλλά οι επενδυτές παρακολουθούν στενά μέχρι την τελική ψηφοφορία στις 24 Νοεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δήμος Τανάγρας: Νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ
- Ο Ερντογάν δηλώνει ότι «η ενότητα αντανακλάται στην ασφάλεια» σε ομιλία του στο ΝΑΤΟ
- Η απόλυτη περιγραφή της ανατροπής κόντρα στην Αίγυπτο: Ο Αργεντινός σπίκερ τα… έσπασε όλα! (vids)
- To απόγευμα της Τετάρτης, μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει νύχτα – Πώς γίνεται;
- Ναύπλιο: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και πήρε σβάρνα τραπεζοκαθίσματα σε πιτσαρία
- Ντόλι Πάρτον: Η θρυλική πορεία της σε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ
- «Λαγός» του Μητσοτάκη ο Βελόπουλος: Kατέθεσε μήνυση στο ΑΠ για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί χρηματισμού Τσίπρα
- Αρθροπλαστική Επιφανείας Ισχίου: Η λύση που επιτρέπει στους δραστήριους ασθενείς να παραμείνουν σε κίνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442