Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα έχει θέσει σε ισχύ η Τροχαία την Κυριακή, λόγω του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου, ο οποίος φέτος έχει και ιστορική αξία, καθώς συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας από τις 07:00 έως τις 17:30 θα ισχύσει στην κεντρική διαδρομή Αθήνα-Μαραθώνας και στους δρόμους που είναι κοντά σε αυτή, αλλά και σε εκείνους από τους οποίους περνούν οι διαδρομές των αγώνων 5 και 10 χιλιομέτρων.

Όλες αυτές τις ώρες οι Λεωφόροι Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου θα είναι κλειστές και στα δύο ρεύματα.

Τροποποιημένα θα είναι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, δεν θα λειτουργήσει η λεωφορειακή γραμμή Χ95 για το αεροδρόμιο, ενώ θα ενισχυθούν τα δρομολόγια της γραμμής Χ97. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν οι λεωφορειακές γραμμές : 125, 303, 304, 305, 308, 310, 314, 315, 319, 324, 406, 407, 413, 416, 418 και Α5.

Επιπλέον, οι γραμμές τραμ Τ1 και Τ2, θα τερματίζουν στην στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Δεκάδες άλλα δρομολόγια των λεωφορείων και του τρόλεϊ τροποποιούνται. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο δικτυακό τόπο του ΟΑΣΑ και στο τηλεφωνικό κέντρο 185.

Η διαδρομή του αγώνα

Η διαδρομή του αγώνα 5 χιλιομέτρων (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Ριζάρη- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Αμαλίας- Στύλοι Ολυμπίου Διός- Διονυσίου Αρεοπαγίτου (αναστροφή στο Ηρώδειο)- Βασιλίσσης Ολγας- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διαδρομή του αγώνα 10 χλμ (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Μεσογείων- Φειδιππίδου- Μιχαλακοπούλου- Μεσογείων- Ανισόπεδος Κόμβος Κατεχάκη- Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή)- Λεωφόρος Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Όσο για τη διαδρομή του Μαραθωνίου είναι Μαραθώνας- Λεωφόρος Μαραθώνος- Είσοδος Τύμβου- Λεωφόρος Μαραθώνος- Σταυρός- Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

Σημαντικοί δρόμοι που επίσης επηρεάζονται από τις διαδρομές των αγώνων και θα αντιμετωπίσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα για πολλές ώρες είναι οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, από 08.00 έως 13.30, προς Παλλήνη από 08.00 έως 15.00, τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος και στο τμήμα από Πικέρμι έως Σταυρό από 08.30 έως 15.10.

Εναλλακτικές διαδρομές

Λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές:

Από λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας)

-Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου και στη συνέχεια:

-Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κ.λ.π.: κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λ.π.

-Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π.: δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου – αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.

-Για νότια προάστια : Κόμβο Λεονταρίου – αριστερά Λεωφ. Λαυρίου – δεξιά Λεωφ. Κορωπίου/Βάρης κ.λ.π.

Από Μαραθώνα για βόρεια προάστια – λιμάνι Πειραιά και Παναθηναϊκό Στάδιο:

Μέσω οδού Δημοκρατίας – αριστερά Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνος – δεξιά Χελμού – αριστερά Κρυονερίου – αριστερά Ν.Ε.Ο.Α.Λ.- συνέχεια Λ. Κηφισού κ.λπ.

Από Νέα Μάκρη προς βόρεια προάστια:
Μέσω Λεωφ. Διονύσου – Αγίου Πέτρου.

Οι πεζοί δεν επιτρέπεται να διασχίζουν το οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

Συμμετοχή προσωπικοτήτων

Στον Μαραθώνιο θα λάβουν μέρος προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και της πολιτικής, καθώς επίσης και πρέσβεις ξένων χωρών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με Το Βήμα, μεταξύ αυτών μια μεγάλη κυρία των μεγάλων αποστάσεων, η Κάθριν Σουίτσερ που καθιέρωσε πρώτη τον γυναικείο μαραθώνιο δρόμο. Ακόμη θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο πρίγκιπας της Σερβίας Φίλιππος, μέλη της βασιλικής οικογένειας του Μπαχρέιν, ο πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα Μίχαελ Λίνχαρτ, καθώς και ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Πέτερ Χέιλ.

Στη διαδρομή των 10.000 μέτρων θα τρέξουν μεταξύ άλλων ο Στέφανο Μπαλντίνι, χρυσός μαραθωνοδρόμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Αμπέλ Αντόν που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας το 1997 και ο Βρετανός Ρον Χιλ που είχε κερδίσει το χρυσό στην αντίστοιχη διοργάνωση του 1969.

Επίσης θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, ο πρέσβης της Ιαπωνίας Χιρόσι Τόντα, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, επικεφαλής της οργάνωσης Αction Αid. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνος, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη, ενώ δεν αποκλείεται το «παρων» να δώσει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας